OHAL'de yasaklanmıştı... Mahkemeden LGBTİ+ kararı!

OHAL'de yasaklanmıştı... Mahkemeden LGBTİ+ kararı!
Bölge İdare Mahkemesi, Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’de OHAL Kanunu’na dayanarak ilan ettiği süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını kaldırdı ve "Yasak süresiz, sınırlama ve belirlilik yok, yasak yerine etkinliklerin güvenliği sağlanmalı” dedi.

Kaos GL'den Yıldız Tar'ın haberine göre, Bölge İdare Mahkemesi, OHAL’de ilan edilen yasağın süre bakımından sınırsız olduğunu ve yasaklanan eylemlerin niteliğine ilişkin bir sınırlama ve belirlilik olmadığını söyledi. Mahkeme, etkinliklere dönük bir tehdit varsa yasaklamak yerine kolluk tedbirleri alınması gerektiğini belirterek yasağın hukuka uygun olmadığına hükmetti. Yasak kararının kaldırılmasına karar verdi.

Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı:

“18 Kasım 2017 tarihinden itibaren süresiz olarak, LGBTT-LGBTİ vb. konuları ile ilgili olarak Ankara ilinin muhtelif yerlerinde/salonlarında çeşitli kurum/kuruluş ve sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen, birtakım toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları içeren sinema, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi, sergi vb. Eylemlerin/etkinliklerin yasaklanmasına yönelik dava konusu işlemde hem süre bakımından bir sınırlama hem de yasaklanan eylemlerin niteliğine ilişkin bir sınırlama ve belirlilik bulunmamaktadır.”

“İdarece, düzenlenen etkinliklerin toplumun bazı kesimlerini rahatsız edebileceği provakasyona, saldırı veya tepkiye sebep olacağı ileri sürülmekte ise de kamu düzeninin söz konusu etkinlik ve toplantıları yasaklayarak değil gerekli kolluk tedbirlerini almak yoluyla da korunabileceği, sinema, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi, sergi vb. eylemlerin/etkinliklerin tamamının bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provakosyonlara neden olabileceği gerekçesi ile süresiz yasaklanması yerine gerekli kolluk tedbirlerinin alınabilldiği ölçüde zaman/mekan ya da etkinlik sınırlaması yapılabileceğinden temel hak ve özgürlüklerin koşulsuz, belirsiz ve ölçüsüz olarak kısıtlanması sonucunu doğuran dava konusu işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık, mahkeme kararında yasal isabet görülmemiştir."

Öte yandan OHAL kaldırılmasına rağmen Ankara Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü’nün aynı gerekçelerle 3 Ekim 2018’de İl Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği yasak kararına ilişkin yargı süreci devam ediyor.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması'ndan açıklama

Yasağı Kaldırdık, YÜRÜYORUZ AYOL!

19 Nisan, bugün alınan mahkeme kararıyla Ankara'daki lgbti+ yasağı kaldırıldı. Hep beraber zaferle yürümeye davet ediyor, çağrımızı yapıyoruz:

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması olarak soruyoruz: peki, BİZ ŞİMDİ NEYİZ?

Tarihin kimi zamanında günah kimi zamanında yasak olanlardık. İşkencelere maruz kalanlardık. Ana okulunda, ilk okulda, lisede zorbalığa uğrayanlardık. Ev verilmeyen, hastanede tedavi edilmeyen, karakollarda hapsedilenlenlerdik. Töre, namus, onur adına     öldürülenlerdik. Onur Yürüyüşü’ne saldırılanlardık. Medyada sansürlenendik.Toptuk, tekerlektik, dönmeydik, ibneydik, erkekfatmaydık, karı gibi olandık. Devletin düşman kabul ettikleri, yasaklarla etkinlikleri – kimlikleri sansürlenmeye çalışılanlardık.

Ama aynı zamanda bizler tüm bunlara rağmen inatla, arzuyla, aşkla ve meşkle dünyayı döndürenleriz. Herkes sinmişken susmayanlar, örgütlenerek sokakta kalanlarız. Stonewall’da polise direnenleriz. İngiltere’de büyük maden işçileri grevinde sesimizi yükseltenleriz. Bir araya gelip birbirine güç veren, etrafını değiştirenleriz. Ana okulundan, liseye, üniversiteye her yere eşitlik isteyenleriz. Hayatın her alanında var olanlarız. Yeniden ailelerini oluşturanlar, evlerini kuranlarız. Gazetelere direnişiyle geçenleriz. Savaşa karşı barışı ve yaşamı savunanlarız. Renkliyiz, güzeliz, güçlüyüz, özgürüz, eşitiz, direnenleriz. Özgürlüğün turnusolu, gelecek güzel günlerin habercisiyiz. Tüm kimliklerimizle , kötülüğe karşı gülüşümüzle ve inadımızla varız ve var olmaya devam edeceğiz. Dünün ve bugünün tüm karanlığı aşklarımızın coşkusuyla, tüm artı var oluşumuzla yırtılıp atılırken; yeryüzünü gökkuşağına bulayanlarız biz.

Ve kararlıyız; tüm zulmünüze rağmen ne yalnızız ne de yanlışız.

Nefretin açık hedefi olmamıza rağmen, inatla gülmeye devam edecek ve bağrınacağız; dönmek var, ölmek yok!
23 yıl önce kitap aralarına notlar bırakarak başlayan mücadele, yasaklara, yıldırma ve ötekileştirme çabalarına rağmen her zamankinden daha renkli, daha canlı ve daha güçlü devam ediyor. ODTÜ’deki lgbti+ fobiyi yıkana, tüm alanlarda özgürce kendimizi ifade edene kadar sürdüreceğimiz mücadelenin en renkli buluşması olan Onur Yürüyüşü’müzün 9.sunu çok daha coşkulu gerçekleştirmek için baskılara boyun eğmeyen herkesi davet ediyoruz.

Benliğimizi, birliğimizi ve her rengimizi haykırmak, dayanışmak, beraberliğimizi paylaşmak için 10 Mayıs Cuma günü saat 17.00'da Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük kampüs merkezli yürüyüşünü gerçekleştireceğiz. 
Direnişimizle, birlikte oluşumuzla, sessiz kalmayışımızla Ankara’daki lgbti+ yasağı kalktı. Şimdi kampüsteki ve hayatın her alanındaki lgbti+ fobiye karşın aşkımızı, bizi silmek isteyenlere kimliğimizi, ayırmak isteyenlere ise sevgimizi göstereceğiz. Eşitlik, özgürlük, tanınma taleplerimizi paylaşan herkesi 10 Mayıs'ta bir olmaya, birlikte olmaya, aşkı arzuyu yaşamı örgütlemeye, dayanışmayı, neşeyi, umudu büyütmeye çağırıyoruz.

Herkesi coşkusu, aşkı ve benlikleri ile bekliyoruz!

#ODTÜOnurYürüyüşü
#ODTÜyeRenkVer
#LGBTİYasaklanamaz

Etiketler :