O hastalığa sahip olanlar ehliyet alamayacak!

O hastalığa sahip olanlar ehliyet alamayacak!
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Uyku Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, ehliyetlerde önemli bir değişiklik olduğunu açıkladı. 1 Ocak 2025'ten itibaren ehliyet almak veya yenilemek isteyenler için sağlık raporlarında uyku apnesi sendromu da sorgulanacak.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Uyku Bilim Kurulu Üyesi Prof. Mehmet Karadağ'ın flaş açıklamasına göre, ehliyet almak isteyenler için önemli bir değişiklik gündemde. Prof. Karadağ, ağır vasıta ehliyetlerinin 5, normal ehliyetlerin ise 10 yılda bir yenilenmesi gerektiğini belirtirken, sağlık raporunda artık uyku apnesi sendromu da sorgulanacak ve bu hastalığa sahip olanlar ehliyet alamayacaklar.

Karadağ, uykunun sağlık için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, yeni ehliyet düzenlemelerindeki dikkat çeken detayları açıkladı. Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi zorunluluğunun yanı sıra, yeni ehliyetlerin belirli periyotlarda yenilenmesi gerektiği ifade edildi. Bu yenileme sürecinde sağlık raporu alınması da gerekiyor ve bu raporda uyku apnesi sendromunun sorgulanacağı belirtildi.

Uyku apnesi, bir kişinin uyku sırasında solunumunun geçici olarak durması veya azalması durumunu ifade eder. Bu durum, genellikle üst solunum yolunun tıkanması veya beyin tarafından solunum kaslarının uyku sırasında kontrol edilememesi nedeniyle oluşur. Tedavi edilmemiş uyku apnesi, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu düzenlemeyle uyku apnesi hastalığına sahip olanların direksiyon başına geçmemesi veya geçeceklerse tedavi olduktan sonra geçmeleri gerektiği vurgulanıyor. Bu hastalığa sahip olanların ehliyet alamayacak olmaları, trafik güvenliği ve genel toplum sağlığı açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Etiketler :