'Normalleşme için 25 milyon aşı şart'

'Normalleşme için 25 milyon aşı şart'
Koronavirüs salgınına dair alınan tedbirler, normalleşme programı kapsamında gevşetilirken, her koşulda normalleşerek, konser, tiyatro, maç gibi etkinliklere gidebilmek için 25 milyon doz aşının uygulanması gerektiği öğrenildi.

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, kendisinin de konser, tiyatro, opera gibi etkinlikleri özlediğini belirtirken, ''Bunlara erişmek için biraz daha sabır'' dedi. 

Normalleşme süreci konusunda her zamanki temkinliliği içinde davrandığı belirtilen Akın, süreci kesin bir takvime bağlamadı.

Bunun yerine olması gerekenleri sıraladı ve bunların olması halinde en geç Temmuz ayının ilk haftasının arifesinde konserlerin de tiyatroların da eğlence hayatının da başlayabileceğini bildirdi.

Tek şart: 25 milyon Biontech

 

Akın, Temmuz ayına kadar 25 milyon Biontech aşısının tek doz olarak yapılması durumunda her şeyi serbest bırakılacağı anlamına geldiğini söyledi. 

25 milyon kişiye daha tek doz Biontech aşısı yapılması halinde tam normalleşmeye geçilmesinin önünde bir engel olmayacağını Halk Sağlığı Uzmanı olarak garanti eden Akın, tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğine dair de uyarıda bulundu. 

Aşı ve taramanın etkin yürütülmesi gerekiyor

Akın, aşı ve temaslı taramasının beraber etkin şekilde yürütülmesi durumunda vaka sayısında yüzde 80 düşüş yaşanacağına inanıyor. Öte yandan günlük 6 bin olan vaka sayısının daha fazla aşağıya inmeyeceğini öngörüyor.