Nevruz Bayramı Nasıl Kutlanır? 21 Mart Resmi Tatil Mi?

Nevruz Bayramı Nasıl Kutlanır? 21 Mart Resmi Tatil Mi?
Her yıl 21 Mart gününde kutlanan Nevruz Bayramı, dünyanın dört bir yanında yaşayan insanlar tarafından kutlanmaya devam ediyor. Bu kutlamalarda yüzyıllar boyunca kutlanarak, gelenekler nesilden nesile aktarılıyor. Peki Nevruz Bayramı nasıl kutlanır? 21 Mart resmi tatil midir?

Nevruz Bayramı'nın kutlandığı bölgeler arasında en çok Türkiye, Rusya, Balkan ve Orta Asya ülkelerini görebiliyoruz. Birbirinden farklı inançlara, etnik kökenlere ve kültürlere sahip olan insanları ortak bir noktada kavuşturan Nevruz Bayramı oluyor.

thumbs-b2-64b1dec8706b666ee1382d44e2589ec7.jpg

NEVRUZ BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?

Nevruz, baharın ilk gününde kutlanıyor. Ayrıca bu şenlik, bahar ayının gelişinin kutlanmasıyla beraber bir yılbaşı niteliğine sahip oluyor.

thumbs-b2-befa1d1faf9bc95c1a29d30ea9a751a2.jpg

Nevruz'un önemi ve kutlanma nedeni herkes tarafından aynı kabul ediliyor. Geleneksel değerler taşıyan Nevruz'un coşkuyla kutlanma sebebi; doğanın uyanışını anma isteği olması. Nevruz'u kutlayan ülkelere bakıldığında İranlılar, Türkler ve Kırım Tatarları gibi birçok halk olduğu görülebilir.

thumbs-b-c-b6bad8439fa607a8ec10a7f7e97337a1.jpg

Nevruz kelimesinin karşılığına bakıldığında "gün ışığı" anlamında, Farsça'dan gelen bir sözcük olduğu belirtiliyor. Göçebe şekilde yaşamlarını sürdüren toplulukların tarım ve hayvancılıkla geçinme özelliği bile Nevruz'un onlar için önemini çok net gösteriyor. Çünkü tarım ve hayvancılık üzerinden geçinen toplumlar için baharın uyanışı fazlasıyla önemlidir. Nevruz'da renkli kıyafetler giyilmesi, uçurtmalar uçurulması, yumurta tokuşturulması ve ateşin etrafında toplanarak üzerinden atlanması en temel özelliklerdir. Nevruz, insanları sevdikleriyle buluşturan geleneksel bir bayram oluşunu asırlardır korumaya devam ediyor.

21 MART RESMİ TATİL Mİ?

Nevruz Bayramı'nın kutlandığı gün, bahar ekinoksunun yaşandığı 21 Mart'ta gerçekleşir, bu da gündüz ve gece sürelerinin eşit olduğu bir zaman dilimini ifade eder.

Vatandaşların Nevruz Bayramı'yla ilgili merak ettiği başka bir soru ise ülkemizde 21 Mart'ın resmi tatil olup olmadığıdır.

21 Mart Nevruz Bayramı, resmi tatil günleri arasında yer almamaktadır, bu nedenle kamu kurumları ve eğitim kuruluşları bu günü tatil olarak ilan etmemektedir.