Naci Ağbal Merkez Bankası'ndan neden alındı? Aytunç Erkin Ağbal'ın kayıp 128 milyar dolarla ilgili sözlerini açıkladı

Naci Ağbal Merkez Bankası'ndan neden alındı? Aytunç Erkin Ağbal'ın kayıp 128 milyar dolarla ilgili sözlerini açıkladı
Meclis tutanaklarına ulaşan gazeteci Aytunç Erkin Açıkça programında Naci Ağbal'ın neden Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alındığını açıkladı. Tutanaklara göre Ağbal 128 milyar dolara ilişkin yapacağı çalışmayı daha önce söylemiş.

Aytunç Erkin, yaptığı araştırma sonucu edindiği tutanaklara geçen hali ile Naci Ağbal'ın Meclis'teki sunumunda kayıp 128 milyar dolara ilişkin cümlelerini birebir aktardı.  Ağbal kayıp 1280 milyar dolar hakkında üzerine gelen milletvekillerine "Bana şu konuda müsaade edin. Yeni bir konu gündemdeyse ve hassas bir konuysa benim o konuyu kendi kurumum içinde çalışmam gerek. Anlamam, bilmem lazım. Bunları anladıktan sonra paylaşılmayacak hiçbir şey yok, tamam mı?" diyerek yanıt veriyor. Ağbal bu ifadeleri ile kayıp paranın araştırmasını yapacağının da işaretini veriyor. 

Aytunç Erkin'in açıklamaları şöyle;

"İlk önce bu iddiayı DEVA Partisi lideri Ali Babacan dile getirdi. "Hatta bir rivayet var ki ayrılan Merkez Bankası Başkanı, gece görevden alınan demiş ki 130 milyar nereye gitmiş diye sormuş. Bununla ilgili yapılan bir çalışma neticesinde görevden alındığına dair bir rivayet var"

Arkasından CHP soru önergesi verdi. Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebi ile. Arkasından Reuters'da önceki gün bir analiz yayınlandı.  Ağbal, 130 milyarın peşine düştüğü için kovuldu dedi Reuters. 
Geçen hafta CHP'li Abdüllatif Şener, Halk TV'de dedi.  "Biz Meclis'te Plan Bütçe Komisyonu'nda konuştuk, ilk geldiği zaman. 25 Aralık 2020'de... Verdiği brifte Naci Ağbal, bir şeffalık önerisi yapmıştı, tutanaklarda bu var...." Ben de bu hafta Meclis'te görüştüğümüz milletvekillerinden o tutanakları istedim. 79 sayfa tutanak. 35 sayfaya yakın Naci Ağbal'ın konuşmaları, cevapları var... Bülent Kuşoğlu, Garo Paylan, Durmuş Yılmaz gibi Erhan Usta gibi isimler ısrarla "Tamam her şeyi anlattın.  Şu 128 milyar dolara gel lütfen" diyorlar. 

Ve Naci Ağbal'a ısrarla bu sorular sorulurken, Naci Ağbal'ın önce şöyle bir tespiti oluyor. "Merkez Bankası olarak size teşekkür ediyorum. Şeffaf bir politika çerçevesi oluşturması anlamında bu defa para ve kur dokümanında çok daha açık, daha net bir kur politikası çerçevesi oluşturduk" diyor. Yani geçen dönemdeki para dokümanındaki o kurlarla ilgili kapalı bir sistem olduğunu söylüyor. Buradan başlıyor. Sonra da diyor ki "Bir Merkez Bankası kararları ile duruşuyla itibarlı olmalıdır, hesap vermelidir, bağımsızlık çok doğru bir kavramdır" Bir cümlesi bu...

Naci Ağbal: Kendi kurumum içinde çalışmam, anlamam gerek

Israrla sormaya devam ediyorlar, "Gel sadade, 130 milyar dolar nerede?" diye.  Diyor ki "Bana şu konuda müsaade edin. Yeni bir konu gündemdeyse ve hassas bir konuysa benim o konuyu kendi kurumum içinde çalışmam gerek. Anlamam, bilmem lazım. Bunları anladıktan sonra paylaşılmayacak hiçbir şey yok tamam mı" diyerek bitiriyor. 

"Bu konuya özel bir önem arz ediyorum"

Bir cümle daha var. "Bir sonraki sunumda -eğer ömrü yetseydi bir sonraki sunuma- Merkez Bankası'nın bütün faaliyetlerini, yani döviz likidite ilişkileri konuları da dahil olmak üzere çok daha kapsamlı bir sunum getirmeyi istiyoruz. Bu konudaki hassasiyetiniz çok doğru bir hassasiyet. Bu konuya özel bir önem arz ediyorum"   Ne diyecek ki başka? Bu konuşmalar gündem olmadı çünkü gündem her gün değişiyor. Hepsi yetişemiyor, yakalayamıyor. Zaten Garo Paylan diyor ki Sayın Naci Ağbal, gazeteciler bekliyor, ilk defa açık sunum yapıyorsunuz, 1.5 yıldır bize sunum yapmadı Merkez Bankası. Manşet verin diyor. Ağbal veriyor aslında..."

Etiketler :