"Savaş Açmadığı Kaldı!"

"Savaş Açmadığı Kaldı!"
ABD, Suriye'de keşif yapan İnsansız Hava Aracı'nı düşürdü. Haber Ankara ve Washington'da büyük yankı uyandırdı. MSB, önce düşürülen İHA'nın TSK'ya ait olmadığını iddia etti, bugün Dışişleri SİHA'nın düşürüldüğünü kabul etti. İktidarın sessizliğine Kılıçdaroğlu isyan etti. Bu arada flaş bir ayrıntı çıktı. Türk SİHA'sını vuran uçak İncirlik'ten kalkmış.

ABD’li yetkililer Suriye’de Amerikan askerlerinin yakınlarında faaliyet gösterdiği iddia edilen Türkiye’ye ait insansız hava aracının F-16 ile düşürüldüğünü açıklamıştı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili ise insansız hava aracının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olmadığını savunmuştu. Ancak bugün öğleden sonra açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, SİHA'nın düşürüldüğünü kabul etti. Dışişleri Bakanlığı, ABD'ye ait bir savaş uçağı tarafından Suriye'de düşürülen SİHA'ya (silahlı insansız hava aracı) ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, SİHA'nın ABD tarafından düşürüldüğünü teyit etti.

Tüm bu yaşananlara dair Halk TV ekranlarında yayımlanan Sinem Fıstıkoğlu'nun sunduğu 'Gündem Özel' programında Akademisyen Naim Babüroğlu değerlendirdi.

Babüroğlu yaşananlara dair şunları söyledi:

"KADEME KADEME VURMA YETKİSİ VERİYORLAR"

"ABD bizim SİHA'mızın beşyüz metre kadar yaklaştığını söylüyor. Tamam bu bilgi doğru ancak yaklaşma esnasında şunu söyleyebilirlerdi. Türkiye bunu SİHA'yı durdurun ya da çekin yoksa bunu hedef kabul ederiz. Herhangi bir ikazda bulunmuyorlar. Ancak kendi komuta kademeleri içinde aşağıdan yukarıya kademe kademe vurma yetkisi veriyorlar.

ABD şu mesajı veriyor diyebiliriz. Ankara'nın verdiği bir mesaj vardı. Terör örgütüyle beraber bulunan veya yanında bulunan üçüncü kişilerin uzaklaşmasını tavsiye ederiz. Bu kime mesajdı ABD ve Fransa gibi ülkelereydi. Bu ülkeler bu mesajı aldı ancak ABD askeri varlığı şu mesajı vermekten kaçınmıyor. Ve şunu diyor, "Evet mesajınızı aldım, ancak benim askeri varlığımın bulunduğu bir bölgeye gelinirse ben de onu hedef alırım" diyor. Yaptıkları şey uluslarası hukuka aykırı...

"TÜRKİYE'YE SAVAŞ AÇMADIĞI KALDI!"

ABD müttefik olmaya uymayan bir çerçeve içinde hareket etti. Neden bunu diyoruz, coğrafi bütünlüğe saygı duymadan hareket eden bir örgüte destek verdi. ABD'nin bu tutumu (SİHA düşürmesi) doğrudan Türkiye'ye savaş açmadığı kaldı. Terör örgütünü destekliyor, askeri varlık bulunduruyor, terör örgütüne karşı siz meşru müdafaa hakkını kullanıp etkisiz duruma getirmeye çalışırken o da terör örgütüne yardım etmek için sizin hava aracınızı düşürüyor. Türkiye'ye savaş açmadığı kaldı!"

SİHA'YI VURAN UÇAK İNCİRLİK'TEN KALKMIŞ

Bu arada flaş ayrıntıyı Halk TV canlı yayınında emekli amiral Türker Ertürk açıkladı. Ertürk, Türk SİHA'sını vuran Amerikan F-16'sının İncirlik üssünden kalktığını söyledi.

Ertürk, şunları söyledi:
"Bu SİHA'yı kim düşürdü? İncirlik'ten kalkan bir Amerikan F-16'sı düşürüyor. Nereden kalkmış? İncirlik üssünden. Anadolu'nun güvenliği için sınır ötesinde operasyon yapıyorsun, o SİHA'yı bu topraklardan kalkan başka bir uçak vuruyor."

KILIÇDAROĞLU İSYAN ETTİ

Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından iktidarın sessizliğine tepki gösterdi.

"Helikopterimiz düşürülür, başka ülkeden duyarız. Gemimiz basılır, başka ülkeden duyarız. Şimdi de SİHA’mız düşürülüyor, yine başka ülkeden duyuyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "ABD 'meşru müdafaa' diyor, Dışişleri Bakanlığımız ise 'farklı teknik değerlendirmeler' diyerek yaşananları geçiştirmeye çalışıyor. Siz devleti yöneten kişiler olarak ülkemizin hakkını böyle utangaç açıklamalarla mı savunacaksınız? Dış politikamızı 'ABD ne der, Rusya ne der, İtalya ne der' diye mi şekillendireceğiz?" diye sordu.

Etiketler :