Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar: Tazminat hakkı geliyor!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar: Tazminat hakkı geliyor!
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal bir karar ortaya çıktı. Performansının düşük olduğu gerekçesiyle işten çıkarılan bir kişi açtığı işe iade davasını kazandı. İşvereni kararı uygulamayınca işten çıkarılan çalışana 8 aylık brüt ücreti ile yıllık izin ücreti, kıdem ve ihbar tazminatlarından oluşan 450 bin TL tazminat ödedi.

Kurumsal bir firmada 5 yıldır satış yöneticisi olarak çalışan Burcu K, iş yerinde performans düşüklüğü iddiasıyla tazminatı ödenmeden işten çıkarıldı.

c9jv0qca10gnzj2ou8dtca.webp

İŞE İADE DAVASINI KAZANDI

Burcu K, işe iade istemiyle dava açtı. Ankara 6'ncı İş Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda hakim işe iade kararı verdi.

arti-para-nedir-taksitli-arti-para-nasil-kullanilir.jpg

450 BİN TL TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme, işe iade kararı süresinde uygulanmaması halinde de işverenin Burcu K'ye 8 aylık brüt ücreti ile yıllık izin ücreti, kıdem ve ihbar tazminatlarının tamamı olan 450 bin TL ödemesine karar verdi. Kararın gerekçesinde, davalı işverenin davacıdan beklediği performansı ölçecek bir performans değerlendirme sisteminin olmadığı, sadece davacı vekili tarafından dosya içerisine 'saha kanal hedef tablosu' sunulduğu ve bunun davacıya daha önceden tebliğ edilmediği belirtildi.

nerede-bu-paralar-785669-5.webp

Ayrıca davacıya ait 3 aylık 'saha kanal hedef tablosu'nda davacının toplam hedef ve gerçekleşme oranlarının ortalamasının yüzde 92,2 olduğu, davalının iddia ettiği davacının düşük verimini ve performansını artıracak eğitimler verildiğine dair bir belgenin olmadığı belirtildi.

62758f0d70380e19f0d4cd0d.webp

Davacının performansının sadece işverenin hedeflerine göre belirlenmesinin objektif niteliklerden uzak olduğundan davanın kabulüne karar verildiği belirtildi.

Kaynak:DHA