9 Yıl Sonra! Adli Tıpçılardan Cem Garipoğlu İddiası...

9 Yıl Sonra! Adli Tıpçılardan Cem Garipoğlu İddiası...
Cem Garipoğlu yeniden gündemde. Bu kez babası Nida Garipoğlu, oğlunun mezarının açılması için savcılığa dilekçe verirken, son kararı yargı verecek. Uzmanlar ise Garipoğlu üzerindeki gizemi yumuşak doku örneğinin çözeceğini söylüyor.

Münevver Karabulut ile Cem Garipoğlu yeniden Türkiye'nin gündeminde. Karabulut, 2009 yılında 17 yaşındayken vahşice katledilmiş ve katili Cem Garipoğlu kaldığı cezaevinde 2014 yılında intihar etmişti. Ancak, bu olayın ardından kamuoyunun vicdanı hiç susmadı, halen birçok kişi Garipoğlu'nun kaçırıldığını ve başka bir ülkede hayat sürdüğünü düşünüyor. Hal böyle olunca da sık sık mezarının açılması konusu gündem oluyor. Bu kez Garipoğlu'nun babası Mehmet Nida Garipoğlu, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak oğlunun mezarının açılması ve DNA eşleştirmesi yapılması için dilekçe verdi. Bu gelişmelerden sonra sürecin nasıl işleyeceği, mezar açılmasının hukuki boyutu merak konusu oldu.

"FOTOĞRAF VE VİDEO KAYDI ALINACAK"

Global'de yer alan habere göre, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, bir kişinin ölüm nedeni ya da kimliği ile ilgili tartışmalı durumlarda mezarların açılabildiğini ve o esnada tarafların yasal temsilcileri ile adli tıp uzmanlarının bulunması gerektiği bilgisini paylaştı. Mezar açmanın her aşamasında mutlaka fotoğraf ve video kaydı alındığına da dikkat çeken Biçer, süreci şöyle anlattı:

"Sadece uygun örneklerin alınması değil, ölüm nedeninin anlaşılması ve kimliklendirmeye yardımcı olacak tüm ayrıntıların kaydedilmesi şart. Cenaze bütün olarak değerlendirilir. Kişinin ölümüne dair güvensizlik bulunduğunda sadece DNA testinin sonucunu taraflardan biri kabul etmeyebiliyor. Bu durumların yaşanmaması için de ikincil kimliklendirme dediğimiz kişinin geçmişteki diş kayıtları, kafa grafikleri ile daha ikna edici bir sonuca ulaşılabiliyor."

"EĞER UYGUN BİR YERE GÖMÜLDÜYSE..."

Ailelerinin travmatik bir süreç olduğu için genelde mezar açılmasına izin vermediğini anlatan Biçer, Cem Garipoğlu'nun mezarında bedeninin hangi bölümlerinin kalmış olabileceği şeklindeki sorumuzu da şöyle yanıtladı:

"Burada, mezarın gömüldüğü yer önemli. Eğer, toprak olarak uygun bir yere gömüldüyse aradan 9 yıl geçmiş olsa bile yumuşak doku kalıntılarına ulaşılabilir ama uygun yerde gömülmediyse Türkiye iklimini de düşündüğümüzde büyük oranda kemikleşmiş olduğunu bekleyebiliriz. Bu inceleme sürecinin yoğunluğuna göre değişebilir ancak bir hafta 10 günde sonuç belli olur. Bu süreçte ceset morgda bekletilir."

Etiketler :