Merkez Bankası, Katar Merkez Bankası'yla swap anlaşmasını yeniledi

Merkez Bankası, Katar Merkez Bankası'yla swap anlaşmasını yeniledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması tadil edildi. BirGün Gazetesi yazarı, Güven Gürkan Öztan, Halk TV'de anlaşmayı değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Katar Merkez Bankası ile olan swap anlaşmasında tutarları yükseltme kararı aldı. Yapılan düzenleme ile swap anlaşmasının tutarı 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması tadil edilmiştir. Yapılan değişiklikle swap anlaşmasının tutarı 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltilmiştir. Para takası anlaşmasının temel hedefi yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmak ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamaktır."

Halk TV'de Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nin konuğu BirGün Gazetesi yazarı, Güven Gürkan Öztan, Katar ile yapılan swap anlaşmasını değerlendirdi.

Öztan'ın değerledirmesi şu şekilde: 

"Katar bölgede çok yalnızlaşmış bir ülke. Bu aslında bir dış politika çıkmazı. Finansal olarak Katar, Türkiye'nin bu boşluğunu dışarıdan kaynaklı paralarla koruyor. Bunun karşılığında da bölgede korunuyor. Bir çeşit bedel ödüyor. 

Konuştukları swap anlaşmalar haftalık en fazla 3 aylık anlaşmalar. Bunu daha sonra nereden ödeyeceksiniz. İMF'nin kapısına gitmek ne kadar kötüyse swap anlaşması için kapı kapı dolaşmak da o kadar kötü bir şey, Batı kuruluşlarından yapamadıklarını Katar ile yapıyorlar. "

Etiketler :