Mehmet Metiner: Cumhurbaşkanı parti genel başkanı olmamalı

Mehmet Metiner: Cumhurbaşkanı parti genel başkanı olmamalı
Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, Yeni Şafak'taki köşe yazısında Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten kişinin parti genel başkanı olmaması gerektiğini belirtti.

“Elinizde iken sizi memnun eden ama başkalarının eline geçtiğinde sizi memnuniyetsizliğin ötesinde mağduriyete sevk eden bir sistem iyi ve adil bir sistem değildir” diyerek yazısına başlayan Mehmet Metiner, “Yönetimde istikrar için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden yanayım” dedi.

Nasıl bir sistem/1 başlıklı yazısında yeni sistem için önerilerini sıralayan Metiner'e göre, "Cumhurbaşkanıyla birlikte yardımcısı doğrudan millet tarafından seçilmelidir. CB yardımcısının 'atanmış bürokrat' olması, sistemin ruhuyla bağdaşmaz. Cumhurbaşkanının atadığı biri, Cumhurbaşkanlığı makamı için gerekli olan iradeyi gösterme gücüne sahip olamaz."

'Cumhurbaşkanı parti genel başkanı olmamalıdır' diyen Metiner, şöyle devam etti:

"Parti genel başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı makamının bir kişide olması, beraberinde telafisi zor üç soruna yol açabilir. Birincisi, parti devleti algısının oluşması. İkincisi, Cumhurbaşkanının parti genel başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmalar veya verdiği demeçlerle sert siyasi tartışmaların tarafı haline gelmesi ve bu durumda kendisine oy vermeyen vatandaşlardan kopması. Bu durumda bir kısım vatandaşların devlete aidiyet bağının zayıflaması. Üçüncüsü, gündelik siyasi tartışmaların ve kavgaların tarafı olan Cumhurbaşkanının ülke meseleleri söz konusu olduğunda diğer muhalefet partilerini bir masa etrafında bir araya getirmekte yaşayacağı psikolojik ve siyasal zorluklar."

'Partili aidiyet ve parti genel başkanlığı birbirinden ayrıdır'

Metiner, yazısına gelen tepkilerin ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Bir yazıda her şeyin anlatılamayacağını belirten Metiner, 'Polemiklerle uğraşmak vakit kaybı' dedi.