Mankenlik vaadiyle dolandırıcılık: Bende çıplak fotoğrafların var, ailene gönderirim

Mankenlik vaadiyle dolandırıcılık: Bende çıplak fotoğrafların var, ailene gönderirim
Mankenlik ajansı sahibi olduğunu ileri süren Emre K.’nin Karaca, Lorena ve Model Ajans adlarıyla sosyal medyadan iletişime geçtiği kadınları dolandırdığı, kadınları tehdit ettiği ileri sürüldü.

Emre K, sosyal medyada görerek modellik ilanına başvuran kadınların kimlik bilgileri, vücut ölçüleri, boydan ve portre fotoğraflarını istedi. Ardından kendini ajans sahibi olarak tanıtan Emre K., kadınları aradı ve katalog çekimleri için kabul edildiklerini söyledi. Telefon görüşmesinde çekim günü ve saati ayarlandı. Model adaylarından çekime gelmeden önce 300 ila 450 TL arasında değişen bir kaparo yatırmaları istendi.

Duvar'dan Aynur Tekin'in haberine göre, ilana başvurduğunda Kıbrıs’ta öğrenci olan Öykü’ye gelinlik çekimi için seçildiği ve bir günlük çekimin sonunda 5 bin lira alacağı söylendi. Öykü, “Aslında başta güvenmedim, dolandırıcılık olabileceğini düşündüm. Ama o dönemde ihtiyacım olduğu için risk aldım” dedi.

450 TL kaparo yatıran Öykü, süreci, "Bana, ‘Çekimler için platform kuruluyor. Bunları iptal etmemeniz ve asistanların emeğinin boşa gitmemesi için depozito yollamanız gerekiyor’ dedi. Yatırdığım miktarın tamamını çekime gittiğimde alacağımı da söyledi. O dönemde param yoktu. Kaparoyu bana vereceği ücretten kesmesini istedim. ‘Çekimlerini iptal ederiz sırada bekleyen bir sürü kişi var’ deyince ben de nasılsa iki hafta içinde alacağım diyerek borç buldum ve parayı yatırdım" ifadeleriyle anlattı. 

Kaparoyu yatırdıktan sonra telefonlarına yanıt verilmeyen Öykü, bir gün kala çekimin iptal edildiğini öğrendi ve şöyle dedi:

Gelinliklerle alakalı bir sorun olduğunu söyleyip 2-3 hafta sonrasına erteledi. Çekim zamanı yaklaşınca ben tekrar sordum. Bu sefer de ‘İçeride korona çıktı, o yüzden iptal’ dedi. Ben de borcumu kapatmak için paramı geri yollamasını istedim. Ama yollamadı ve bana ‘Bende çıplak fotoğrafların var paylaşırım’ dedi. Öyle bir fotoğraf yollamadım, tehdit etmek için söyledi. Tehditlerinden korkmadım ama Kıbrıs’ta olduğum için polise şikayet edemedim. Çok zor bir dönem geçirdim.

'Negatif test istedi'

Ağrı’da yaşayan Z. B. de mağdurlardan biri. Z.B.'ye yaptığı başvuru sonrası, “Seçildiniz, çekime bekliyoruz” dendi.

Telefon alınca istenen kaparoyu yatıran Z. B. şöyle konuştu:

Uzun bir süre beni oyaladı. ‘Hasta oldum, çekimler ertelendi’ dedi. Sonra koronadan dolayı test yaptırmak gerektiğini söyledi. Negatif test sonucu gönderdim ama yine erteledi. Yaklaşık 4 ay sürdü bu ertelemeler ve ben anladım ki bir şey var.

Dolandırıldığını fark eden Z. B., parasını geri almak için uğraşmayı sürdürünce tehdit edildi. "Bana ait olmayan müstehcen fotoğraflar gönderip ‘Bana bunu sen yolladın, ben de bunu senin ailene atacağım’ dedi. ‘Sen kimi kandırıyorsun?’ dediğimde ise 'Ne farkeder ki sen Doğulusun ailene atarım, kızınız benimle birlikte oldu derim’ diye tehdit etti. Bırakın beraber olmayı ben bu kişiyle bir defa bile yüz yüze gelmedim" dedi. 

Z. B. sosyal medya platformlarında ve Şikayetvar gibi mecralarda başına gelenleri anlatınca yalnız olmadığını gördü. Benzer bir biçimde dolandırılan ve tehdit edilen mağdurlar bir araya geldi. "Gördük ki 8-10 tane hattı var. Kendi içinde mesajlaşıyor ve avukata yazdım deyip bize ekran görüntüsü atıyor. Hepimize senden şikayetçi oldum, bak avukatıma yazdım, savcılığa verdim diyor" ifadelerini kullandı. 

‘Bana aldırdığı hatla başka insanları dolandırdı' 

Zonguldak’ta yaşayan N. K.* ise 2020’nin Eylül ayında tesettür gelinlik ve tesettür abiye çekimlerinde modellik yapmak için başvurdu. Diğer mağdurlar gibi o da kaparo yatırdı. Emre K., N. K. ile duygusal bir ilişki kurmaya çalıştı. “Bana ciddi olduğunu söyledi. Yetiştirme yurdunda büyüdüm, aile kavramım olmadığı için inandım. Beni ‘Artık benimle yaşayacaksın, evleneceğiz’ diye İstanbul’a çağırdı. Valizlerimle gittim, çünkü o kadar ciddi olduğunu düşünüyordum. Birkaç gün İstanbul’da kaldıktan sonra, ‘Peşimde adamlar var’ diyerek beni Zonguldak’a gönderdi”

N. K. ve Emre K. bir süre sonra Zonguldak’ta görüştü. Emre K., N. K.’den kendisine bir hat almasını istedi. Bu durumun nedenini ise “Diğer numaralarımdan iş yapıyorum, daha rahat görüşürüz” diye açıkladı. Dolandırıcılık bu hat üzerinden devam edince şikayetler N. K.’ye gelmeye başladı. “Defalarca hattı kapatmasını söyledim ama kapatmadı. Emniyet’e gidip sürekli ifade vermek zorunda kaldım. Hattı onun üzerine çıkardığımı ve kullanmadığımı belirttim. Çalıştığınız yerden çıkıp ifade vermeye gitmek çok sıkıntılı bir durum. İşe girer girmez ilk yaptığım şey 4 bin lira cezayı ödeyip hattı kapatmak oldu. Dolandırılmanın yanı sıra o parayı da ben ödemek zorunda kaldım.”

Mağdurlardan Z. B. ve N. K. karakola gidip şikayetçi olsa da bir sonuç alamadı. Z. B., “Paranın miktarı sebebiyle basit bir şey gibi görülüyor ve bunu yaşayan yalnızca bir kişi sanılıyor. Ama biz bu şekilde dolandırılan en az 25 kişiye ulaştık” diye konuştu.

‘Eski sevgilim iftira atıyor' 

İddiaların asılsız olduğunu söyleyen Emre K., “Z. B. eski sevgilim ve bana iftira atıyor” dedi. “Dolandırıldığını ve tehdit edildiğini söyleyen başka kadınlar da var, bunu nasıl açıklıyorsunuz?” sorusuna ise “Onları da Z. B. buluyor” diye yanıt verdi.

Kişinin adının ve soyadının baş harfleri değiştirilmiştir.