Malatya'da bina çöktü

Malatya'da 2 katlı bina çöktü. 14 kişi enkazdan yaralı kurtarıldı. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Malatya Valisi Aydın Baruş, "Enkaz altından sesler alıyoruz." dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Valisi Aydın Baruş ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Merkez Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi'ndeki 2 katlı bir bina çöktü.

Bölgede başlatılan arama kurtarma çalışmaları sırasında 14 kişi, enkazdan yaralı kurtarıldı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Yıkılan binanın caddeye bakan yönünde ve arka cephesinde arama-kurtarma çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar sırasında sık sık yapılan anonslarla da vatandaşlardan sessiz olmaları istendi.

20211109-2-50806016-70489354.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan Vali ve Belediye Başkanını aradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Valisi Aydın Baruş ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Malatya'da bir binada meydana gelen göçük olayı ve enkazda devam eden arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Devletin bütün imkanları ve kurumlarıyla vatandaşlarının yanında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, olaydan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini ileterek, yaralılara acil şifa temennisinde bulundu.

'Kolonu kestiler'

Bölgedeki görgü tanıkları,40 yıllık olduğu belirtilen binadaki iş yerleri ile üst katındaki kahvehanede bulunan kolonların iş yerlerinin genişletilmesi amacıyla kesildiğini öne sürdü.

Vali Baruş araştırıyoruz!

Malatya Valisi Aydın Baruş, iddialar ile ilgili olarak konuşmanın erken olduğunu belirterek, "Daha önceki depremlerde bu binamızda hasar oluşması söz konusu değil. Deprem nedeniyle risk taşıdığına ilişkin bilgi yok. Ancak bina içerisinde herhangi bir müdahale olup olmadığını bilmiyoruz, bunu da araştırıyoruz" diye konuştu.

Belediye Başkanı Gürkan'dan açıklama

İddialarla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulunan Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan "Dükkanlarda tadilat yapıldığına dair resmi bir bilgi yok" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Mahir Temur: Lokantanın kirişleriyle oynandı

Halk TV’ye bağlanarak canlı yayında gelişmeleri aktaran gazeteci Mahir Temur da, “İki katlı eski bir bina çöktü. Zemin kattaki lokantanın kirişleriyle oynandığı söyleniyor. Üstü de kıraathane olduğu için 30’a yakın insanın enkaz altında olduğu söyleniyor. Biz gelmeden önce 4 kişinin çıkarıldığı söylendi. Şu anda durum iç açıcı değil. 60’a yakın itfaiye çalışanı ve AFAD çalışıyor" dedi.

İki katlı binanın zemin katının lokanta, üstünün de kıraathane olduğunu aktaran Temur, "Lokanta da 4 ya da 5 kişi olduğu söyleniyordu. Kıraathanede de 20’ye yakın insanın olduğu söyleniyor görgü tanıklarından aldığımız bilgiye göre" dedi.

Vali Baruş: 20 kişi olduğunu tahmin ediyoruz

Malatya Valisi Aydın Baruş ise çökmenin neden kaynaklandığına ilişkin tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Baruş, "Binada 20 kişinin olduğunu tahmin ediyoruz. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

20211109-2-50806016-70489356.jpg

AFAD'tan açıklama

Malatya'da meydana gelen göçüğün ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Twitter hesabından açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Malatya'da 2 katlı olduğu değerlendirilen bir binada henüz bilinmeyen nedenle göçük meydana gelmiştir. Enkazdan 13 kişi yaralı olarak çıkarılıp hastaneye sevk edilmiştir. Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Sivas ve Adana illerinden arama ve kurtarma ekipleri faaliyetlere destek vermek üzere bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir."

Binanın çökmeden önceki görüntüsü

Yıkılan iki katlı binanın çökmeden önceki görüntüsü de ortaya çıktı.

13488911-728xauto.jpg


İletişim Başkanı Altun: Devletimiz tüm imkanlarıyla bölgededir

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Malatya'da binada meydana gelen göçükle ilgili, "Devletimiz tüm imkanlarıyla ve kurumlarıyla bölgededir" açıklamasını yaptı.

Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya’da bir binada meydana gelen göçük nedeniyle oluşan enkaz sonrası arama-kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Devletimiz tüm imkanlarıyla ve kurumlarıyla bölgededir. Göçükten etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Duamız, kalbimiz Malatyalı kardeşlerimizle" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca: Malatya'da yaralanan 13 kişinin tedavisi sürüyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya'da binanın çökmesi nedeniyle yaralanan 13 kişinin tedavisinin hastanede devam ettiğini söyledi.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya merkezde bir binanın çökmesi sebebiyle 13 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi hastanelerimizde devam ediyor. Olay yerinde 28 ambulans ve 2 UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Geçmiş olsun Malatya. Yanınızdayız" ifadelerini kullandı.