Madde Kullanımı Arttı, İntihar Yaşı Düştü: Depremzede Çocukların Yardım Çağrısı Gibi Verileri

Madde Kullanımı Arttı, İntihar Yaşı Düştü: Depremzede Çocukların Yardım Çağrısı Gibi Verileri
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda, bugün deprem bölgesindeki çocukların durumu görüşüldü. Bölgeden gelen; çocukların sosyal, ekonomik ve psikolojik araştırma verileri paylaşıldı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu başkanlığında toplandı. Komisyonda Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ramazan Saygılı, Kızılay Afet Yönetimi ve İklim Değişikliği Genel Müdürü Kurtuluş Açıksarı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bilir ve Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Ünal Kılıç, deprem bölgelerindeki çocukların durumuna ilişkin sunum yaptı.

whatsapp-image-2024-05-15-at-22-47-25-1.jpeg“İntihar Yaşı Düştü”

Kılıç, yaptığı sunumda, "Ailesinden uzakta kalan çocuklar da daha ciddi reaksiyonlar var. Yuvalarda kalan, uzuv kayıpları olan kronik hasta olan ve refakatçisi olmayabilen çocuklar var" dedi. Konteyner kentlerde çocukların oyun alanlarının olmadığını belirten Kılıç, konteynerlerde lavabo ihtiyacının kısıtlı olması nedeniyle çocuklarda alt ıslatma oranının yüksek olduğuna dikkat çekti. Akran zorbalığının da çok yaygın olduğunu belirten Kılıç, afet bölgelerinde intihar vakalarının arttığını söyledi. Kılıç, “Ben yirmi yıldır afetlerde çalışan bir psikoloğum, ilk defa şöyle bir yardım istendi benden. Uzmanlarımız intihar vakalarında ciddi artış görüyorlar ve yaş oranı çok düştü. Yani 8 yaşında intihar girişiminde bulunmuş insanlardan bahsediyoruz. Afet bölgelerinde özellikle kırsallarda. Acile başvuranlar açısından da önemli oranlarda çocuk yaşta intihar düşüncelerinin ve girişimlerinin arttığını görüyoruz."

whatsapp-image-2024-05-15-at-22-47-25.jpeg“Ergen Çocuklarda Madde Kullanımı Arttı”

“13-18 yaş arasındaki ergen yaşlardaki çocuklarda madde kullanımının artış olduğunu söyleyen Kılıç, "Sahada özel gereksinimi olan çocuklar olduğunu biliyoruz. Sahada hiç görülmediği kadar engelli çocuk var. Sahada dağıtım faaliyetleri görüyoruz. Ötekine kırmızı ayakkabı verilip diğerine verilmediği kırmızı ayakkabı travması yaratmayalım." dedi.

whatsapp-image-2024-05-15-at-22-47-23.jpeg“Kayıp Çocuklar Cemaatlere mi Verildi?”

Milletvekilleri, sunumun ardından yetkililere sorularını sordu. DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın kayıp çocuklarla ilgili "1912 çocuğumuzdan bir tanesinin bile kayıp olması durumunun söz konusu olmadığı" yönündeki sözlerinin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra 2,5 yaşındaki Alya Kılıç'ın Elazığ'da defnedildiğinin ortaya çıktığını söyledi. Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği'ne deprem mağdurlarının kaçırıldığı yönünde bilgiler geldiğini belirten Ayan, "Bizim bir an önce bunun cevabını bulmamız lazım. Bu çocuklar nerede, kaçırıldı mı cemaatlere mi verildi?" diye sordu.

Bilir, Kunt'un sorularına, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kayıp çocuklarla ilgili sürecin başından beri içerisinde. Bize 2 bin 500’e yakın ihbar geldi, 1088'e düşürdük. Şu an için de bize yeni kayıp ihbarı gelmedi. Bin 866 ihbardan aile ve aile yakınlarına teslim edilen 301 çocuk. 567 vefatını tespit ettiğimiz çocuklar. Bin 912 çocukla ilgili de bin 874'ünü ailesiyle buluşturduk.” yanıtını verdi.
Komisyon, mayıs ayının son haftası Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı ziyaret edeceklerini, temmuz ayında komisyonu sona erdireceklerini bildirdi.