Lübnan'da neler oluyor? "Suudi Arabistan, bölgenin siyonist Yahudi lobisidir."

Lübnan'da neler oluyor? "Suudi Arabistan, bölgenin siyonist Yahudi lobisidir."
ÖZEL HABER: YİĞİT ORCANGeçtiğimiz Cumartesi günü Suudi Arabistan'da televizyondan yayınlanan açıklamasında istifa ettiğini belirten Saad Hariri aynı zamanda açıklamasında İran'ı Lübnan da dahil bir dizi ülkede "Korku...

ÖZEL HABER: YİĞİT ORCAN

Geçtiğimiz Cumartesi günü Suudi Arabistan'da televizyondan yayınlanan açıklamasında istifa ettiğini belirten Saad Hariri aynı zamanda açıklamasında İran'ı Lübnan da dahil bir dizi ülkede "Korku ve yıkımın tohumlarını ekmekle" suçlamıştı. Genel olarak istifa kararını suikastten korktuğu için aldığını belirten Hariri, bu durumu "Hayatımı hedef alacak bir planın gizlice hazırlandığını hissediyorum." diyerek belirtmişti.

İstifa sürecini ve sebeplerini Halk TV'ye değerlendiren Irak Televizyonları Türkiye Müdürü Cevat Gök,  Lübnan'da Saad Hariri'nin başını çektiği koalisyonun kurulurken çok dengesiz bir koalisyon olarak kurulduğunu belirtirken sözlerine şöyle devam etti; "Son dönemde özellikle Hizbullah'ın siyasi etkileri ağırlığını göstermeye başladı. Şimdi Hizbullah'ın siyasetteki ağırlığı demek Lübnan'ın milli birliği demek oluyor. Açıkçası Hizbullah hep Lübnan'a dışarıdan müdahale olmamasını isteyen bir siyaset gözetiyor fakat buna tahammül edemeyenler var. Özellikle Suudi Arabistan orada İran'ın etkisini kırmak istiyor. Ve bu yüzden baştaki Cumhurbaşkanı Michel Aoun(Mişel Avn), direkt Hizbullah'la birlikte hareket ediyor. Bunun bozulması için de Saad Hariri'nin istifası istendi."

"HRİSTİYAN VE ŞİİLER SUUDİLERİN MÜDAHALESİNİ İSTEMİYOR."

Hristiyan ve Şiiler'in Arabistan'ın müdahalesini istemediğini belirten Gök, Sünnilerin de büyük bir kısmının bu tutum da olduğunu ifade etti. Sosyalist Velid Canbolat'ın Hizbullah'tan yana tavır aldığını belirten Gök, şöyle devam etti;  "Doğrusu Velid Canpolat'ın Lübnan'ın birliğinden yana tavır alması Saad Hariri'nin elini iyice zayıflatmış oldu. Normalde bakanlar kabilesinde Hizbullah'ın 2 tane milletvekili var. Onun dışında yok ama Hizbullah'ın gerekçeleri çok güçlü; dışarıdan müdahale olmasını istemiyorlar ve bir de son olarak Suriye'ye büyükelçi atama, Lübnan Büyükelçiliği'nin yeniden açılması gündeme geldi. Yani Suriye rejimi resmi rejim olarak tanındı. Suudi Arabistan da bu sebeple Lübnan'a tavır aldı."

"SUUDİ ARABİSTAN BÖLGENİN YAHUDİ SİYONİST LOBİSİDİR."
İsrail ve ABD'nin bölgede Suudi Arabistan vasıtasıyla egemenlik kurmaya çalıştığını aktaran Cevat Gök, Amerika'nın bütün direktiflerini bizzat Suudi Arabistan üzerinden yürüttüğünü ifade etti. Öte yandan Suudi Arabistan'ın bölgedeki siyonist yahudi lobisi olduğunu belirten Gök, sözlerine şöyle devam etti; "İsrail'in ve Amerika'nın isteği üzerine Saad El Hariri istifa etti desek yeridir. Çok ilginçtir Hariri istifayı Suudi Arabistan'da etti. Suudi Arabistanlıların yazmış olduğu kağıdı okumak durumundaydı tabi ki. Hemen ilk iş olarak İran'a veryansın ettiler. Bu da zaten Suudi Arabistan'ın klasik siyaseti diyebiliriz."
"HİZBULLAH SÜRECİN LÜBNAN İÇ DİNAMİKLERİYLE AŞILACAĞINI ÜMİT EDİYOR."
Son olarak Hizbullah'ın süreçteki rolüne değinen Gök şunları aktardı: "Hizbullah, sürecin Lübnan iç dinamikleriyle aşılacağını ümit ediyor. El Müstakbel Partisi'nden olmasa bile yine Sünni bir başbakan seçilecek. Sonuç itibariyle Hizbullah olayı Lübnan'ın içinde Hristiyanlar ve sosyalistlerle birlikte halledebileceğini düşünüyor. Diğer açıdan da şunu söyleyebiliriz Lübnan devlet olarak meclisiyle, hükümetiyle, ve cumhurbaşkanıyla İran'ın yanında yer alacak. Fiili olarak Lübnan şu an İran'ın yanında diyebiliriz."

Etiketler :