"KYK: Kurtlu Yurtlar Kurumu"

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, TBMM Genel Kurulu'nda KYK yurtlarında yaşanan sorunlardan bahsetti. İsveç'te bir hapishane ile kıyas yapan Halıcı, öğrencilerin ne şartlar altında barındığına dikkat çekti.

TBMM Genel Kurulu’nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, AB ülkeleri ve Türkiye’deki vergileri gösteren tablolarla kürsüye geldi. Halıcı şunları söyledi:

Şimdi gençlerimizin en büyük sorunlarından biri yurtlar, barınma sorunu. Ülke çapında yaşanan bu ekonomik kriz, kiralardaki artış, ev fiyatlarındaki artış tabii çocuklarımızı yurtlarda kalmaya itiyor, devlet yurtlarında, KYK yurtlarında kalmak istiyorlar fakat bakıyorsunuz KYK yurtları hapishane gibi, yemekler kurtlu, her gün farklı bir skandal yaşanıyor.

"KURTLU YURTLAR KURUMU"

Başta memleketim olan Isparta, Ankara, İstanbul, Van, Eskişehir ve daha onlarca ilimizde KYK yurtlarındaki yemeklerde böcek çıktı, kurt çıktı, plastik eldiven çıktı, çıktı Allah çıktı. Biz KYK’nin açılımını Kredi Yurtlar Kurumu biliyorduk fakat KYK’nin açılımı maalesef 'kurtlu yurtlar kurumu'ymuş.

Eskiden öğrenciler birbirlerine üniversiteyi kazandıklarında 'sana yurt çıktı mı' diye sorarlardı, şimdi maalesef 'dün akşam yediğin yemekten ne çıktı' diye sormaya başladılar, işte geldiğimiz nokta maalesef bu.

MAHKUMA VERİLEN DEĞER ÖĞRENCİYE VERİLMİYOR

Bakın, 2019 yılının Ağustos ayında Türkiye genelinde metrekare başına düşen ortalama kira fiyatı 14 TL iken bugün 140 TL’'ye çıkmış durumda. Özel yurtlarda bir aylık maliyet 3 bin 300 TL iken bugün maliyet 10 bin 360’lara kadar çıkmış durumda. Dolayısıyla KYK yurtlarımızın bir an önce uygun şartlara getirilmesi gerekiyor. Bakın, şurada, elimde bir fotoğraf var, bu fotoğraf sizin sitenizden aldığım bir fotoğraf, bu fotoğraf Ankara'da bir KYK yurdundan; 8 kişilik, hapishane hücresi gibi, özel alan yok, çalışma masası yok, tuvalet falan da yok bu fotoğrafta. Diğer fotoğrafı gösteriyorum şimdi size, İsveç'te bir hapishane odası. Bakın, İsveç'te bir hapishane odası, onların mahkumlara verdiği değer kadar biz maalesef gençlerimize değer vermiyoruz.”

Kaynak:ANKA