Kulis: Bilim Kurulu 2 ay önce umreden dönenler hakkında uyarmış ancak AKP kabul etmemiş

Halk TV ekranlarında Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi programına konuk olan Siyasal İletişimci Şeyda Taluk, Türkiye'yi etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla ilgili önemli bir bilgiyi paylaştı.

Taluk, ocak ayının başında Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı'nın AKP hükûmetini umreden dönen herkesin derhal karantinaya alınması hususunda uyardığını ancak siyasal iktidarı ikna edemediklerini söyledi. Sağlık Bakanı'nın uyarısının bir iddia olduğunu belirten Taluk, Bilim Kurulu'nun uyarısından emin olduğunu da ekledi.

Ne olmuştu?

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını sonrası umreden 21 bin kişi yurda dönmüş ve bu kişilerin hastalık taşıdığı endişesiyle toplumda büyük panik oluşmuştu. İlk etapta dönen kişiler, geç alınan karar nedeniyle karantinaya alınamazken birçok kişinin umreden dönen bu kişileri ziyaret ettiği fotoğraflar sosyal medyada yer almıştı. Son dönen 10 bin 330 kişinin karantinaya alındığı açıklanırken; yaklaşık 11 bin kişiye "14 gün evinizden çıkmayın" çağrısı yapılmakla yetinilmişti.

Fakat geçtiğimiz gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, umreden dönenler dahil yurtdışından dönen 9 bin 800 kişiye karantina uygulandığını ifade etti. Bu hesaba göre karantina altında olması gereken yaklaşık 5 bin kişinin nerede olduğu ise belirsizliğini koruyor.

Halk TV muhabiri Can Coşkun, Başakşehir'deki Kanuni Sultan Süleyman KYK Yurdu'nda karantina altında olan bir öğrenciye ulaştı ve karantinanın iç yüzünü öğrendi. Öğrenci, "Bize test yapılmıyor. Ateşimiz ölçülüyor ama ateşi olmayanlar herhangi bir teste tabi tutulmuyor. Maske yok ve aynı odada kalanlar var" diyerek şikâyetlerini dile getirirken, karantina altındaki yurttaşların durumu hakkında da endişe veren açıklamalarda bulundu.

Etiketler :