İstanbul Depremi Kıyıdaki İlçeleri Hangi Şiddette Vuracak! 9, 8 ve 7 Yıkım Şiddeti

İstanbul Depremi Kıyıdaki İlçeleri Hangi Şiddette Vuracak! 9, 8 ve 7 Yıkım Şiddeti
Marmara Denizi Gemlik Körfezinde meydana gelen depremlerden sonra İstanbul depremi tartışmaları yeniden alevlendi. Deprem Bilimci Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, olası İstanbul depremiyle ilgili yeni açıklamalar yaptı.

Marmara'da dün gece AFAD Deprem Dairesi'nin verilerine göre 23.04'te Bursa'nın Mudanya ilçesi merkezli 3,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul ve çevre şehirlerden hissedildi.

Geçtiğimiz günlerde Marmara'da 5,1 büyüklüğünde deprem olmuş, deprem özellikle İstanbul'da güçlü hissedilmişti. Birkaç gün sonra 3,9 büyüklüğündeki deprem endişeleri daha da arttırdı. Milyonlarca insanda yeniden tedirginlik yaratmaya devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş depreme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bektaş İstanbul'un tarihindeki eski depremleri hatırlatarak İstanbul kıyılarına nasıl bir etkisi olabileceğini paylaştı.

gbugbg2wiaaqs3w.jpeg

Bektaş şunları kaydetti:

" '1509 küçük kıyamet depremi' aynı yerde ve aynı büyüklükte tekrar yaşansa İstanbul ve çevresinde nasıl yıkım olur ? Ünlü deprem tarihçisi Ambrasey (2001) göre abartılı olan bu depremin yıkım şiddeti Çorlu ve İzmit'e 7, Asya yakasında 8, Silivri- Çekmecede 9 dır. Bu deprem şiddetide 1935 ve 1963 M 6,4 Marmara depremlerine karşılık gelir. Zemin deprem büyütmesinden dolayı 9 şiddetindeki deprem etkisi depreme dayanıklı mühendislik tasarımlarında ağır hasar ve yıkım oluştururken; 8 şiddetindeki deprem etkisi aynı yapılarda az hasar oluşturabilir. Sorun zemin."