Kronik havuz problemi: Kullanmıyorum, aidat ödeyecek miyim?
Büyük kentlerde yaşam giderek zorlaşıyor. Kiralara ek olarak aidatlar da arttı. Özellikle site aidatları kiralarla yarışıyor. Sitede oturan, havuzu ve asansörü kullanmayan kiracıların ya da evsahiplerinin en büyük sorunlarından biri bu hizmetlere para ödemek.
Genellikle çocuklu ailelerin çocuklarının kullandığı havuzlara çoğu yetişkin ayağını bile sokmuyor. Özellikle de pandemi dönemiyle birlikte azalan havuz kullanımı da aidattan muafiyeti akıllara getiriyor. Havuz giriş kartını site yönetimine teslim etmek koşuluyla aidat tutarından havuz ücreti kesilebilir mi? Aynı şekilde spor salonu gibi ekstra alanlar için de bu geçerli mi?
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Kiraz, havuz ve spor salonu gibi alanların ortak kullanıma girdiğini ifade etti. Kiraz, “Kişi bir taşınmazı satın aldığında veya kiraladığında o taşınmazın havuzlu olduğunu bilerek satın almış veya kiralamıştır. Bu anlamda onun artık havuzun genel giderlerine katılmak istememesi diye bir durum söz konusu olamaz” dedi.
Kiraz sözlerine şöyle devam etti: “Ancak havuz veya başka bir alanda lüks bir harcama yapılmışsa bu gidere mal sahibi veya kiracı katlanmak zorunda değil. Diyelim genel kurulda havuzun içine çocuklar için kaydırak yapılması yönünde bir karar alındı. Bu lüks bir harcamadır ve çocuğu olmayan kişi bu gideri ödemek veya bakım personel masraflarına katlanmak zorunda değildir. Yine çocuklu aileler için çocuk parkı, bakıcı odası veya bakıcı personel istihdamı gibi giderler de lüks gider olarak kabul edilir. Aynı şekilde mal sahibi veya kiracı buna da katlanmak zorunda değildir.”
Zemin ve giriş katta oturan kat maliklerinin hemen her yönetim toplantısında dile getirdikleri bir sorun var: Asansör kullanımı. Kullanmadıkları için asansör bakım masraflarına katılmak istemeyen sakinler, ödedikleri aidatlardan asansör masrafının çıkarılmasını talep ediyor. Giriş katta oturanlar asansör bakım ücreti ödemek zorunda mı?
Tıpkı bina dışındaki iş yerlerinde olduğu gibi zemin ve giriş katta oturanların da bu masraflardan muaf olamayacağını söyleyen Kiraz, şu istisnanın altını çizdi: “Bunun için yönetim planında ‘Giriş kattaki dairelerde oturanlar, asansörle ilgili bakım, onarım, tadilat ve değiştirme masraflarına katılmayacak’ şeklinde bir hüküm olması gerekir. Ancak yönetim planında böyle bir hüküm yoksa apartmandaki herkes asansör ücretine katılmak zorundadır.”