Koronavirüsün 'delta' varyantında korkutan bulgu

Koronavirüsün 'delta' varyantında korkutan bulgu
Hindistan, ilkbaharda 'B1617' veya 'delta' olarak bilinen koronavirüsün yeni varyantı ile sarsıldı. Ülkenin ileri gelen doktorları, delta varyantının işitme kaybı, kangren, ishal ve mide rahatsızlıkları vakalarını arttığını belirtti.

Covid-19 hastalarında görülmeyen semptomlar B1617 veya delta olarak bilinen koronavirüs varyantıyla birlikte görülmeye başladı. İşitme bozukluğu, şiddetli mide rahatsızlıkları ve kangrene yol açan kan pıhtıları tipik olarak Covid-19  hastalarında görülmeyen semptomlar olmasına rağmen Hindistan'daki doktorlar bu hastalıkları delta olarak bilinen koronavirüs varyantıyla ilişkilendirildi.

thumbs-b-c-0de6a1c8170ba53e6390c986161f413a.jpg

Öte yandan İngiltere ve İskoçya'daki çalışmalar da şu anda Birleşik Krallık’ta baskın olan varyantın hastaneye yatış riskini artırdığını gösterdi. 

Son 6 ayda 60'tan fazla ülke

Son altı ayda Türkiye de dahil olmak üzere 60'tan fazla ülkeye yayılan delta varyantı, Avustralya'dan ABD'ye seyahat kısıtlamalarını tetikledi. Singapur, mutasyonun, yerel Covid vakalarının yüzde 95'ini oluşturduğunu buldu. Daha yüksek bulaşma oranları ve aşıların etkinliğindeki azalma, mutasyonlu koronavirüsün etkilerini anlamayı özellikle kritik hale getirdi. 

thumbs-b-c-cd896ec059c7db85a099fc5da8edd557.jpg

'Daha fazla ishalli Covid hastası görüyoruz'

NTV'de yer alan habere göre; Güney Hindistan'ın en büyük şehri Chennai'deki Apollo Hastanesi'nde bulaşıcı hastalık doktoru olan Abdul Ghafur, “Bu yeni klinik vakaların B.1.617 ile bağlantılı olup olmadığını analiz etmek için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyacımız var. Şu anda pandeminin ilk dalgasından daha fazla ishalli Covid hastası görüyoruz” dedi.

Yeni düşman değişti 

Ghafur, "Geçen yıl yeni düşmanımızı öğrendiğimizi düşündük ama değişti. koronavirüs, ortaya çıkan mutasyonlarıyla çok öngörülemez hale geldi" ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-7c6094b664b18f768a6c31c8222581b5.jpg

'Hastaların parmakları ya da bir ayağını kesmek zorunda kaldık'

Hindistan’ın en büyük hastanelerinden biri olan Seven Hills Hastanesi'nde sekiz hastayı trombotik komplikasyonlar nedeniyle tedavi eden Mumbai kardiyolog Ganesh Manudhane, bazı hastalarda mikro trombüs veya küçük kan pıhtıları geliştirdiğini ve kangren gelişmesinin olduğunu söyledi. Manudhane, bu durumda hastaların parmakları ya da bir ayağını kesmek zorunda kaldığını ifade ederek, “Geçen yılın tamamında üç ile dört vaka gördüm ve şimdi haftada bir hasta kangren oluyor" dedi.

İşitme kaybı ve şiddetli bademcik iltihabı 

Mumbai'deki King Edward Memorial Hastanesi'nden kulak burun boğaz cerrahı Hetal Marfatia ise  bazı Covid hastalarının işitme kaybı, boyun çevresinde şişlik ve şiddetli bademcik iltihabı yaşadığını açıklayarak, “İkinci dalgada her insan farklı belirtiler gösteriyor" dedi.