Konya'da çiftçiler don ve kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya Ovası, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor.
Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, çiftçilerin yer altı su seviyelerini kontrol etmelerini ve sulama yapmadan önce su kaynaklarını dikkatle değerlendirmelerini önerdi.
Ayrıca, don riski nedeniyle meyve ağaçlarındaki zararların önüne geçebilmek için çiftçilerin dikkatli olması gerektiği uyarısı yapıldı.
Geçen mart ayında yağan kısa süreli kar yağışının üzerine gelen rüzgar ise hububatın kar örtüsünü kaldırdı. Bunun ardından havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi de toprağı kurutarak çiftçinin ekinlerine erken sulama yapmasına neden oldu.
"YÜZDE 30’LUK YAĞIŞLARDA DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞTİ"
2025 yılının çok kurak geçtiğini söyleyen Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz,
“Uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 30’luk yağışlarda düşüş gerçekleşti. Konya Ovası kapalı bir havza ve sulama yönünden, yer altı ve yer üstü su kaynakları yönünden dış havzalardan herhangi bir akarsuyun gelmemesi, yağışların da azalmasıyla birlikte bu alanlarda ciddi anlamda sularda çekilmelere neden oluyor. Konya bölgesinde yüzde 70’lik bir alanda kıraç dediğimiz susuz tarım yapılmakta. Ekilen alanların yüzde 30’luk kısmı da yaklaşık olarak sulu tarım dediğimiz yer altı su ve yer üstü su kaynaklarımızdan sulanan alanları kapsıyor.”
"LODOS, KARIN TOPRAĞA ERİMEDEN BUHARLAŞMASINA NEDEN OLDU"
Mart ayının ortalarında yağan kar yağışının çiftçi için umut olduğunu belirten Kırkgöz, şunları ekledi:
“Kardeşlenme dönemine girdiğimiz sezonda, rekolteyi belirleyeceğimiz dönemlerde yağan kar yağışı ve yağmur yağışları bizim için çok önemli. Mart ayının ortalarında yağan kar yağışının arkasından esen lodos, bu karın toprağa erimeden buharlaşmasına neden oldu. Faydasını göremedik. Bayramdan sonraki süreçte ülkemiz genelinde yağmur yağışları bekleniyor. Konya bölgesinde de yağışların geleceğinden bahsediliyor. Hava sıcaklıkları normallerinin üzerine çıktığı için sulu tarım yapan çiftçilerimiz hububatlarını sulamaya belki bayramda belki de bayramdan hemen sonra başlayabilirler. Bazı bölgelerde özellikle bulunduğumuz bölgede toprağın kök seviyesinde herhangi bir nem kalmadığı için çiftçiler sulamaya başladılar”
"ÜRÜNLER SU STRESİNE GİRDİĞİ ZAMAN VERİMLERDE ÇOK CİDDİ AZALMALAR OLUR”
Çiftçilerin kuyularındaki su seviyelerini mutlaka ölçtürmelerinin önemine değinen Burak Kırkgöz, şöyle konuştu;
“Yağış olmadan ve sulama yapılmadan daha yüksek verim almak çok zor. Geçen yıllarda yer altı sularında ve yer üstü sularında ciddi anlamda çekilmeler oluyor. Yeşil mahsulde ekileceği önümüzdeki süreçte çiftçilerimizin kuyularını kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz. Yeşil mahsul ekildikten sonra ciddi anlamda suya ihtiyaç duyar. Eğer kuyularında yeterli su bulunmuyorsa çiftçilerimizin, yeşil mahsul yerine daha az su tüketen ürünlere yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde yeşil mahsul dediğimiz mısırdır, pancardır, ayçiçeği gibi ürünlerde su stresine girdiği zaman verimlerde çok ciddi azalmalar olur”
"DON RİSKİ KONYA BÖLGESİNDE HER ZAMAN BULUNMAKTA"
Özellikle meyve ağaçlarında çiçek açma dönemlerinde don riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Kırkgöz sözlerine şunları ekledi,
“Çiftçilerimizi bu dönemlerde don zararı da olabiliyor. Çiftçilerimizin meyve ağaçlarındaki bu don riskine karşı yapabilecekleri herhangi bir şey yok. İnşallah olmaz ama 25 Nisan'a kadar don riski Konya bölgesinde her zaman bulunmakta”