Kılıçdaroğlu'ndan buhrandan çıkış çağrısı

Kılıçdaroğlu'ndan buhrandan çıkış çağrısı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgınıyla birlikte ülkenin içinde girdiği ekonomik buhrandan çıkış için önerilerini sıraladı.

halktv.com.tr Haber Merkezi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine "Şehit olan güvenlik görevlilerimize Allah'tan rahmet diliyor, terörün nasıl bir felaket olduğunu hepimiz biliyoruz" diyerek başladı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklaması şöyle: 

"Buhrandan çıkış reçetelerinin başarısı her şeyden önce en geniş mutabakatın sağlanmasına, kısa vadeli siyasal hesaplar yerine cesaretli yapısal reformlar için adım atılabilmesine bağlıdır. Kuşkusuz her siyasi partinin bir ekonomik programı vardır. Her siyasi parti iktidara geldiğinde bunu uygulamak ister ancak buhrandan çıkış programları askeri müştereklerde azami mutabakatların sağlandığı programdır.

Bu çerçevede iktidar programımız saklı kalmak kaydıyla mevcut iktidar koşullarından buhrandan çıkış için önerilerimizi paylaşmayı siyasal ve tarihi bir görev olarak biliyoruz ve görüyoruz.

Sevgili vatandaşlarım; ekonomi güven ister hükûmetçe güven verecek adımların kararlılık ve geniş bir destek ile atılacağının ve gerekli yapısal reformların yapılacağının kamuoyuna açıklanması hayati öneme sahiptir.  

Bu bağlamda önümüzdeki süreçte mevcut ekonomik buhranın aşılması için iktidarın yapısal reformların yapılması için adım atması gereken alanları ve konuları takdirinize sunuyoruz. 

Hükûmet hem güven vermek hem de kamuoyu desteği sağlamak için ivedilik ve öncelikle iki alanda kararlı tavır takınmak zorundadır.

1. Kamuda israfa son vereceğini millete taahhüt etmelidir. Kamuda israfın ve savurganlığın faturasını milletin ödediği bir gerçektir. Hükûmet israfı önlemeli ayrıca tasarrufa hangi alanlardan başlayacağını da somut olarak kamuoyuna açıklamalıdır. Örneğin, kamu-özel işbirliği çerçevesinde yapılan tüm döviz garantili taahütlerin türk lirasına dönüştürüleceğini gerekirse kamulaştırılacağını kamuda merkezi idare ve yerel yönetimlerde makam aracı saltanatına son vereceğini taahhüt etmelidir.

2. Yeni bir bütçe yeni bir orta vadeli programını TBMM'ye getireceğini kamuoyuna açıklamalıdır.

TBMM'de kabul edilen 2020 yılı bütçesi ve daha önce açıklanan 2020 ve 2022 orta vadeli program milletin derdine derman olma vasfını yitirmiştir. 

Hükûmet yaşanan ekonomik buhranı aşmak için salgın nedeniyle kapanan iş yerlerinin bu iş yerlerinde çalışanların, ürünleri tarlalarda kalan çiftçilerin üretim faaliyetleri duran kobilerin yitirdikleri gelirlerin telafisine çözüm getiren yeni bir planı yeni bir bütçeyi TBMM'ye getirmelidir.

Hükûmet yeni bir bütçe yeni bir planla birlikte ülkenin içeride ve dışarıda saygınlığını artırmak  güvenirliliğini pekiştirmek için ayrıca bir dizi reform sürecini de başlatmak zorundadır.

3. Yeni bir merkez-yerel dengesi kurulmalıdır. Ekonomik buhrandan çıkış sürecinde devletin kapasitesini en verimli şekilde kullanması çok önemlidir. Bu nedenle yeni bir merkez-yerel dengesi kurmak önemli hale gelmiştir.

Bu çerçevede;

a)Yerel yönetimlerin gelirleri artırılmalıdır

b)Merkezi yönetimin denetimi belediyelerin çalışmalarını engelleme amaçlı olmamalıdır

c) Seçimle gelen belediye başkanlarının ancak seçimle gidecekleri güvence altına alınmalıdır.

4) Devlet yönetiminde liyakat sistemi hakim kılınmalıdır.

5) Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulmalıdır. Hükûmet TBMM adına denetim yapan Sayıştay'ın denetim alanını genişletmelidir. Böylece hesap verilebilirliğin kapısı açılacaktır. 

6- Özel kurulların güvencesi sağlanmalıdır. Merkez Bankası başta olmak üzere BDDK, SPK, EPDK gibi kurumların bağımsızlığını yeniden sağlayacağını ve kurumların araçların siyasi müdahale olmayacağını kamuoyuna açıklamalıdır.

7- Kamu ihale yasası rekabet ve şeffaflığı sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

8- TBMM'de kesin hesap komisyonu kurulmalıdır. Kesinleşen bütçe harcamalarını gösteren kanunun sağlıklı bir zeminde tartışılması için kesin hesap komisyonu kurulacağını ve bu komisyonun başkanlığının da muhalefet partisine verileceğini açıklamalıdır. İktidarın, gücün denetlendiğini ortamda demokrasinin büyüyeceğini hepimizin görmesi lazım.

9- Ulusal vergi konseyi kurulmalıdır.

10- Ekonomik ve sosyal konsey çalıştırılmalıdır. Dar bir kadroyla ya da tek başına karar alınmayacağını kamuoyuna taahhüt etmelidir.

11- Yargı bağımsızlığı kesin olarak sağlanmalıdır. Adaletin olmadığı yerde devlet yoktur. kuvvetler ayrılığını sağlayacak adımların atılacağını taahhüt etmelidir. İktidarın yargı üzerindeki tahakkümüne derhal son verilmelidir. Orta vadede yargı bağımsızlığını sağlayacak anayasal değişikliğe gidileceği taahhüt edilmelidir.

12- Düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü koşulsuz güvence altına alınmalıdır. Hükûmet her türlü baskıya son vereceğini ve evrensel ölçülerde medya özgürlüğüne ulaşılacağını açıklamalıdır.

13- Seçim barajı kaldırılmalıdır. Demokrasilerde asıl olan milletin iradesinin olduğu gibi parlamentoya yansımasıdır. Hükûmet 12 Eylül darbecilerinin eseri olan siyasi partiler kanunun değiştirileceğini taahhüt etmelidir. Darbecilere karşıysak onların getirdiği yasalara karşı olmak zorundayız.

14- Siyasi ahlak yasası çıkartılmalıdır.

15- Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulmalıdır.

16- IMF ile yeni düzen netleştirilmelidir. IMF ile ilişkiler kesilecekse ortalıktan çekilmeli ve IMF'deki sermaye payının Türkiye'ye getirileceği kamuoyuna açıklanmalıdır.