Kılıçdaroğlu: Bazen özgür irademizi kullanamaz noktaya geliyoruz

Kılıçdaroğlu: Bazen özgür irademizi kullanamaz noktaya geliyoruz
Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulunda 2020 yılı Bütçe Kanunu teklifi hakkında CHP grubu adına konuşma yapıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda 2020 yılı Bütçe Kanunu teklifi üzerine CHP Grubu adına konuşuyor.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının satır başları:

Aslında oturup parlamento olarak hesaplaşmamız gerekiyor. Neyi doğru neyi yanlış yapıyoruz? Parlamento nedir, işlevi nedir? Demokrasi nedir, hukuk, hukukun üstünlüğü nedir?

Bazen kısır tartışmalar içinde doğruları yeteri kadar yansıtamıyoruz birbirimize. Oysa hepimiz insanız ve hepimizde vicdan var. Hiçkimse yoksulluğu, fakirliği istemez. Herkes ister ki her evde mutluluk olsun.

Bazen irademizi, özgür irademizi kullanamaz noktaya geliyoruz. Kullanamadığımız için de baskılar ve etkiler altında kalarak maalesef parlamentonun olması gereken etkilerini başka yerlere deklare ediyoruz.

Egemenlik yetkisini kim kullanacak? Demokrasinin çıkışı, ağır bedeller ödendikten sonra egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir diye çıkmış. Biz de onu yazmışız zaten. Diğer anayasalarda ve son anayasasada da egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Bir kişi mi kullanacak millet adına?

Burada bütün çağdaş demokrasilerde rejim ne olursa olsun yetki millet adına birbirini denetleyen üç organa verilir. Yasamanın görevi kanun yapmaktır. Yürütmenin görevi bizim yaptığımız kanunların amacına uygun olarak uygulamaya konulup konulmadığını denetlemek. Yargı organı da yürütmeyi ve bizi denetlemek. Dolayısıyla güçler dengesi oluşur.

Ayrıntılar geliyor...