KESK: TÜPRAŞ işçilerinin yanındayız

KESK: TÜPRAŞ işçilerinin yanındayız
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, TÜPRAŞ'taki işçilerin eylemine ilişkin işçilerin yanında olduklarını ilan eden bir açıklama yaptılar.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), TÜPRAŞ’taki toplu iş sözleşmesi sürecine ve işçilerin eylemine ilişkin bir açıklama yayımladı. 4 bin 300 TÜPRAŞ işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi, işveren Koç Holding’in dayatmaları üzerine tıkandığı vurgulanan açıklamada, “Haklı talepleri için mücadele eden TÜPRAŞ işçilerinin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin faturasını işçilere, emekçilere, yoksullaştırılmış halka yıkma adımlarına her gün bir yenisi ekleniyor” denilen açıklama, şöyle devam etti:

“Siyasi iktidar işçilerin, kamu emekçilerinin elinde kalan son kaleler olan kıdem tazminatı hakkını, iş güvencesini, kamusal emeklilik-sosyal güvenlik hakkını tamamen ortadan kaldırmaya yönelik adımları ‘reform’ diye yutturmaya çalışıyor. Bugüne kadar işçilerin alın teri üzerinden büyüme rekorları kıran, kârını katlayan işverenler ise kriz ortamını fırsata çevirerek işçilere kölelik koşulları dayatmayı hedefliyor.”

Son olarak 4 bin 300 TÜPRAŞ işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi işveren Koç Holding’in dayatmaları üzerine tıkandığı belirtilen açıklamada, “Koç Holding’in mazeret izinlerinin azaltılması, vardiya değişikliği, 3 yıllık sözleşme dayatması başta olmak üzere kazanılmış haklarını hedef alan saldırılarına karşı yaklaşık bir aydır İzmir, Kırıkkale, Kocaeli ve Batman’da eylemler yapan TÜPRAŞ işçileri dün akşam itibarı ile işyerini terk etmeme eylemi başlatmıştır. Aldığımız bilgilere göre işçilerin işyerini terk etmeme eylemi sürmektedir” denildi.

“İşçiler bugüne kadar fazlasıyla hak kaybı yaşadı”

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Bilindiği üzere halkın birikimlerinin ürünü olan TÜPRAŞ özelleştirme adı altında uluslu petrol şirketlerinin, küresel tekellerin talepleri doğrultusunda, bugünkü sahiplerine altın tepsi içinde sunulan stratejik öneme sahip bir işletmedir. Özelleştirilen tüm işletmeler, fabrikalar gibi TÜPRAŞ’ta da işçiler bugüne kadar zaten fazlasıyla hak kaybı yaşamıştır.”

“TÜPRAŞ’ta özelleştirmeyi, sendikasızlaştırma politikaları izlemiştir” denilen açıklamada, “İşçilerin sendikal mücadelesini zayıflatmak için taşeronlaştırma yoluna başvurulmuştur. Nitekim tüm kamuoyu 11 Ekim 2017 tarihinde Aliağa TÜPRAŞ Rafinerisi’nde yaşanan 4 taşeron işçisinin yaşamına mal olan iş cinayeti ile ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan TÜPRAŞ’ın tank bakım işlerinde dahi taşeron işçi çalıştırdığını öğrenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

“İşçiler yılar boyunca hak kaybına uğrarken TÜPRAŞ ülkenin en kâr eden işletmelerinin hep ilk sıralarında yer almıştır” ifadeleri kullanılan açıklamada, “Tüm bunlara rağmen işçilerin kazanılmış haklarının esnek çalışma dayatılarak elinden alınmak istenmesi, sadece TÜPRAŞ işçilerine değil, 35 bin petrokimya işçisi başta olmak üzere TİS sürecinde bulunan yüz binlerce kamu işçisine ve özel sektör işçisine gözdağı verilmek istenmektedir. Dolayısıyla devam eden direniş sadece 4 bin 300 TÜPRAŞ işçisinin mücadelesi değil, krizin faturası yıkılmak istenen tüm işçilerin, emekçilerin mücadelesidir” denildi.

“İşçilerin yanındayız”

Açıklama, şu ifadeler ile sonlandırıldı:

“KESK olarak; TÜPRAŞ patronu Koç Holding’i tıkanan TİS sürecinin önünü bir an önce açmak için işçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı hedefleyen dayatmalarından vazgeçmeye çağırıyor, haklı talepleri için mücadele eden TÜPRAŞ işçilerinin yanında olduğumuzu kamuoyuna ilan ediyoruz.”

İlgili Haberler
Etiketler :