Kaza göz göre göre gelmiş: Çarpışan trenlerden biri arızalı çıktı

Kaza göz göre göre gelmiş: Çarpışan trenlerden biri arızalı çıktı
Malatya’da iki trenin kafa kafaya çarpıştığı kazaya ilişkin TCDD’nin bilgi notu ortaya çıktı.

Bir makinistin yaşamını yitirdiği, diğerinin ise ‘kayıp’ olduğu Malatya’daki tren kazasına ilişkin TCDD’nnin ilk değerlendirmesine ulaşıldı. TCDD tarafından kazaya ilişkin hazırlanan bilgi notunda, kazaya karışan trenlerden birinin makinalarında arıza olduğu, bu yüzden Malatya’dan hareketine izin verilmediği belirtildi. Ancak trenin buna karşın neden hareket ettiğine dair ayrıntılara yer verilmedi.

Malatya’nın Battalgazi ilçesi Karabağlar Mahallesi'nde iki yük treninin kafa kafaya çarpışması sonucu yaşanan kazada 1 makinist hayatını kaybetmiş 3 kişi de yaralandı. Kazanın ardından ulaşılamayan makinist Mehmet Ulutaş’ı arama çalışmaları devam ediyor.

Kazanın ardından TCDD 5.Bölge Müdürlüğü yetkilileri de inceleme başlattı. TCDD’nin kazaya ilişkin hazırladığı ilk bilgi notunda ise dikkat çeken detaylar yer alıyor.

Malatya'dan hareket eden tren arızalıymış!

BirGün'de yer alan habere göre; Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanlığı’na sunulmak üzere hazırlanan bilgi notunda, Malatya’dan hareket edip kazaya karışan trenin makinelerinde arıza olduğu kaydedildi.

Hareket etmek için Malatya’da bekleyen 53076 kodlu trene önce sevk verilirken ardından makinelerinde arıza olduğunun anlaşılması üzerine bu sevkin iptal edildiği kaydedildi.

Bunun üzerine Battalgazi’de bekleyen 53007 kodlu trenin Malatya’ya sevki verildi. Tren Battalgaziden saat 01.58 hareket etti.

İki tren, Malatya-Battalgazi arası km 258+020’de çarpıştı.

TCDD’nin hazırladığı ilk bilgi notunda 53076 kodlu trenin arızasına ve sevkinin iptaline karşın neden hareket ettiğine dair ayrıntılara yer verilmedi.

BTS kazanın nedenini öğrenmek için harekete geçti

Öte yandan Mezapotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş ve sendika üyeleri kazanın nedenini öğrenmek için Malatya’ya yola açıktı.

Bektaş: Kurumda huzur yok

Yaklaşık bir aydır TCDD Genel Müdürü'nden randevu almaya çalıştıklarını belirten BTS Genel Başkanı Bektaş, “Demiryollarında yöneticiler demiryolları ile değil farklı şeylerle ilgileniyorlar. Demiryollarında can taşıyoruz, yaşanan sürgünler ve liyakatsiz atamalar insanlarda dikkatsizliğe neden oluyor. Bunun sonucunda kazalar oluyor. İnsan hatası olabilir ama nedeni huzurlu bir çalışma ortamının olmaması. Çalışanlar hataya zorlanıyor” diye konuştu.

'Eğitimi olmayan kişiler atanıyor'

Demiryollarında hiçbir eğitimi olmayan kişiler atandığını ifade eden Bektaş, “Yönetmenliğe uygun olmayan atamalar yapılıyor. Şu an demiryolları yönetmenliğinin uygulandığı bir yönetim yok. Olması gerekenden uzak. Kazaların asıl nedeni budur” diye belirtti.

TCDD Genel Müdürü’nün gerilimi bilerek arttırdığına vurgu yapan Bektaş, şöyle devam etti: “Gerilimden ne elde edecek bilmiyorum. Bu kazada birinci derecede sorumlu Ulaştırma Bakanlığı, TCDD Genel Müdürü ve altındaki daire başkanlarıdır. Bir an önce gerekli tedbirler alınması lazım, Bakanlığın bu gidişata dur demesi gerek. Sürgünler, liyakatsiz atamalar bir an önce durdurulmalı. Stres ve korkunun olduğu bir çalışma ortamında her an kazalar olabilir, bunu bilmek için kahin olmaya gerek yok.”