Karl Marx'ın mezarına çirkin saldırı

Karl Marx'ın mezarına çirkin saldırı
Komünizmin en önemli ideologu Karl Marx'ın Londra'daki mezarına çekiçle zarar verildiği bildirildi.

Highgate Mezarlığı Vakfından yapılan açıklamada, Alman komünist filozof Marx'ın mezarında bulunan anıtın mermer tabelasının saldırıya uğradığı belirtildi.

Saldırının çekiçle düzenlediğinin değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, ne zaman gerçekleştiğinin ise belirlenemediği ancak "son birkaç gün içinde" meydana geldiğinin düşünüldüğü vurgulandı.

Açıklamada, zarar gören tabelanın Marx'ın mezarının yanındaki heykelinin parçası olduğu kaydedildi.

Marx'ın 1883'te defnedildiği mezar, 1956'da 50 metre ileriye taşınmıştı. Saldırıya uğrayan mermer tabelanın da orijinal mezarın parçası olduğu belirtiliyor.

[Haber görseli]

Mezarın kapitalist Batı Bloku ile komünist Doğu Bloku arasındaki Soğuk Savaş'ın zirve yaptığı bir dönemde mezarlığın daha görünür bir noktasına taşınması İngiltere'de tartışmalara yol açmıştı.

Marx'ın mezarı 1970'de boru tipi bombayla yapılan bir saldırının hedefi olmuş, çeşitli zamanlarda da boyalı saldırılara maruz kalmıştı.

Karl Marx 1849'da "vatansız" bir sürgün olarak geldiği ve hayatının geri kalanını geçirdiği Londra'da başta Komünist Manifesto ve Kapital olmak üzere önemli eserlerini kaleme almıştı.

Marx, Highgate mezarlığında o dönemde ateist ve agnostiklere ayrılan bölümde toprağa verilmişti.

'UNUTULMADIĞINI GÖSTERİYOR'

Dungavell, Guardian’a verdiği demeçte “Karl Marx’ın bilerek hedef alındığını düşünüyoruz. Rastgele bir iş değil. Fotoğraflardan, şahsın Karl Marx’ın adını silmek için epey uğraştığını görebilirsiniz” ifadelerini kullandı. Saldırıyı bencilce bir eylem olarak niteleyen Dungavell, “Marx’ın düşüncelerine ilişkin ne düşünürseniz düşünün bu, korkunç bir şey. İnsani açıdan baktığımızda bu kendisinin, eşinin ve ailesinin diğer üyelerinin mezarı” dedi.

Marx'ın mezarının daha önce de birçok kez saldırıya uğradığını söyleyen Dungavelli "Tamamen boyandığı, mezarın önünde sloganların atıldığı oldu. Bir keresinde anıtın tepesindeki bronz büst iplerle yere düşürüldü. Ocak 1970'te boru bombası patlatılarak ön yüzü tahrip edildi" ifadelerini kullandı.

Dungavell, "Tüm bu olanlardaki tek teselli, Marx'ın halen unutulmadığını göstermesi" şeklinde konuştu.

Polisin olaya ilişkin soruşturma başlattığı aktarılırken mezarlığın çevresine güvenlik kameraları yerleştirilmesi gündemde.

Etiketler :