Kanal İstanbul, Trakya'yı da mahvedecek

Kanal İstanbul, Trakya'yı da mahvedecek
Her geçen gün yeni zararları ortaya çıkan Kanal İstanbul projesine bir tepki de Trakya Platformu'ndan geldi. ÇED raporunda Trakya'da oluşacak tahribatın değerlendirilmediğini belirten platform, projenin Trakya'ya vereceği zararları anlattı.

Yurttaşların günlerdir, bulundukları illerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek itiraz dilekçesi verdiği Kanal İstanbul projesine Trakya Platformu da büyük tepki gösteriyor. Trakya Platformu tarafından hazırlanan itiraz dilekçesinde, projenin bölgeye olan etkileri üzerinde duruldu.

BirGün'den Volkan Ateş'in haberine göre; “Kanal İstanbul projesinin hafriyat, inşaat ve işletme aşamalarının Trakya bölgesine etkileri, yaratacağı tahribatın Trakya ekosistemine zararları ÇED raporunda değerlendirilmemiştir” denilen dilekçede Kanal İstanbul’un Trakya’ya vereceği şu zararlar üzerinde duruldu:

  • Sadece İstanbul’da değil, Trakya’ya kadar tatlı suların beslediği tarım alanları yok edileceği için bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecektir
  • İstanbul’un Trakya yakasında yeni yapılaşma ve nüfus artışı İstanbul ile sınırlı kalmayacak şekilde büyük bir etki yaratacaktır. İstanbul dışındaki Trakya’da bir yandan sanayi tesislerinin artışı- transferi- doğal varlıkları tehdit eden bir etki yaratırken, sanayileşme ve nüfus artışı ile artacak su ihtiyacı Ergene Havzasını ve tüm canlıları gereksindikleri sudan yoksun bırakacaktır.
  • Istranca derelerinden Terkos Gölüne aktarılan sular da aynı havzadan geçerek iletildiğinden onların aktarılmasında da çok ciddi teknik sorunlar ortaya çıkacak ve teknik olarak savunulması kolay olmayan yatırımların yapılması zorunlu hale gelecektir.
  • Kanal İstanbul projesi, Türkiye’nin 25 havzasından biri olan Marmara Havzası’nda yapılacaktır. Dolayısıyla bu proje bir bölümü Marmara Havzası’nda yer alan Kırklareli ilini etkileyecektir. Kırklareli ilinin Karadeniz kıyılarında bulunan yüzey ve yeraltı sularının olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Kanal İstanbul projesi gerçekleşirse bir zamanların su şehri Kırklareli sularını hem nicel olarak hem de nitelik olarak kaybetmiş bir kente dönüşecektir.
  • Projenin ÇED aşamasındaki işlemlerde projenin etki alanında bulunan Trakya illerinde yaşayan halkın katılımı göz ardı edilmiştir. Dolayısıyla açıkça hukuka aykırıdır.

Etiketler :