'Kanal İstanbul propagandası' lise kitaplarına taşındı

'Kanal İstanbul propagandası' lise kitaplarına taşındı
MEB kamuoyunun büyük bir bölümünün tepkisini toplayan Kanal İstanbul projesini kitaplara taşıdı. Kitapta Kanal İstanbul için, “İstanbul Boğazı'ndaki yaşam ve kültürel varlıkları tehdit eden gemi trafiği minimize edilecek, boğazı geçmek için Marmara'dan ilerleyen gemilerin yarattığı çevre kirliliği ortadan kalkacaktır” şeklinde söz edildi.

MEB, Açıköğretim Lise 4. dönem Coğrafya kitabında, 2011'den beri gündemde olan Kanal İstanbul projesine yer verdi. Kitapta, Kanal İstanbul’un “İstanbul’a katacağı değerler”den bahsedilirken, İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin “tehdit” olduğu öne sürülüyor. Kitapta ayrıca Marmara Denizi’ni üçe bölüneceğini ve bir “hafriyat adası” olacağı belirtiliyor.

Kanal İstanbul’dan çıkacak hafriyatın kalanını Karadeniz kıyısının doldurulmasında ve Terkos Gölü'nün olduğu bölgeye yeni kıyı yapımında kullanılacağı belirtiliyor. Kanal İstanbul’a ilişkin kitapta özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Binlerce geminin tehdit ettiği İstanbul Boğazı'na alternatif yaratma fikri artık hayal olmaktan çıkıyor ve hızla gerçeğe dönüşüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de 'Çılgın Proje' adıyla tanıttığı Kanal İstanbul'un güzergahının 1/100 bin ölçekli rezerv yapı planıyla Türkiye'nin yüz akı projesinin tüm ayrıntıları tek tek belirlendi. Son plana göre; Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy'den geçecek Kanal İstanbul 45.2 kilometre uzunluğunda olacak.”

kanal-istanbul2.jpeg

kanal-istanbul1.jpeg

Tek kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Kitapta Kanal İstanbul’la ilgili sadece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kaynak olarak kullanırken, İBB’nin ve diğer bağımsız araştırmaların raporlarına ise yer verilmedi. Bakanlığın, “Proje ile İstanbul Boğazı'ndaki yaşam ve kültürel varlıkları tehdit eden gemi trafiği minimize edilecek, boğazı geçmek için Marmara'dan ilerleyen gemilerin yarattığı çevre kirliliği ortadan kalkacaktır.

Kanal İstanbul ile yapılacak kentsel dönüşüm sonucu yeni yaşam alanları oluşturulacak, kanal çevresinde modern yaşam alanları, kongre, festival, fuar merkezleri, oteller, spor tesisleri, yeni konutlar yapılacak İstanbul'un doğu ve batı yakasında iki yeni şehir kurulacaktır. Yapılacak köprüler ile karayolu ve demiryolunda sıkıntı olmayacaktır” açıklamasına yer verildi.

Kaynak:halktv.com.tr