Kadın katilleri hep aynı savunmayı yapıyor! Yargı kararlarıyla, siyasetçi diliyle destek oluyor!

Kadın katilleri hep aynı savunmayı yapıyor!  Yargı kararlarıyla, siyasetçi diliyle destek oluyor!
Son dönemde yaşanan kadın cinayetlerinin ardından katiller yaptıkları savunmalarla dikkat çekiyorlar. Amaç, "ilişkimiz vardı bitti, bana borcu vardı ödemedi" türünden savunmalarla ceza indirimi almak. Bunun son örneği ise hemşire Ömür Erez cinayetinde yaşandı.

İstanbul'daki Kartal 10 Numaralı Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan hemşire Ömür Erez’i öldüren , onlarca sabıkası olan Rahmi Uygun da diğer kadın katilleri ile benzer bir savunmayı yaptı. halktv.com.tr'ye konuşan Av. Figen Çalıkuşu, kadın katillerinin yaptıkları savunmaları hatırlatarak, “Hep benzer savunmayı yapmaya başladılar. İlişkimiz vardı, bitti, bana borcu vardı ödemedi. Amaç, daha az ceza almak ve en çok indirimi elde etmek” dedi.

figen.jpgFigen Çalıkuşu

Cinayetin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı taziye mesajına dikkat çeken Av. Çalıkuşu, mesajdaki detayın cinayet zanlısının korunmasına yol açabilecek bir ifade olduğunu söyledi.

"Dilara'nın katili de aynı savunmayı yaptı"

Av. Dilara Yıldız'ın katilinin savunmasını hatırlatan Çalıkuşu "Ne tuhaftır ki geçen hafta Av. Dilara Yıldız’ı katleden Oktay Dönmez’in de suç dosyası aynı Rahmi Uygun gibi çok kabarık. Ve gene ne gariptir ki yaptığı savunma da Ömür Hemşire’yi katleden Rahmi Uygun’un savunmasına çok benziyor : “Nişanlı olduğumuz süre boyunca almış olduğu para ve altınları vermedi. Maktul ile yemeğe gittiğimizde maddi zararlarımı senet ile kendisinden alacaktım” ifadelerini kullandı.

dilara-yildiz.jpgAv. Dilara Yıldız

Katiller yeni savunma yöntemleri geliştiriyor

Onlarca sabıkası olan Rahmi Uygun, Ömür hemşireyi öldürmesinin ardından polise verdiği ifadede, "Bir yıl önce ayrıldık. 200 bin lira borcu vardı vermedi beni rencide edici kelimeler kullandı" dedi. Av. Figen Çalıkuşu bu ifadeye dikkat çekerek, “Kadın katillerinin sarıldıkları savunma hep benzer olmaya başladı: İlişkimiz vardı, bitti, bana borcu vardı ödemedi. Bu soğukkanlı yüzsüzlüğü daha derin bir incelemeye aldığımız da gördüğümüz çok ürkütücü. Kadınlar öldürülüyor, katilleri cinayete ya da savunmalara ilişkin yöntemler geliştiriyor. Amaç nedir? Daha az ceza almak ve en çok indirimi elde etmek” dedi.

"TCK 29/1 maddesini can kurtaran simidi gibi"

Türk Ceza Kanunu’nun 29/1 maddesine dikkat çeken Av. Figen Çalıkuşu, “TCK 29/1’e göre, haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla ve müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir denilmektedir. Şimdi de kadın katili erkekler “haksız tahrik” indirimine oynamaya başladılar. Anlaşılan insan canına kast edenler. TCK 29/1 maddesini can kurtaran simidi gibi görüyorlar. Gördüğünüz üzere borcum vardı, istedim ödemedi, ben küçük düşürdü vs ile müebbet hapis yerine 12 yıldan 18 yıla kadar ceza verilmesi mümkün hal alıyor” ifadelerini kullandı.

"Bu savunmalar yargıda karşılık buluyor"

Bu tür savunmaların yargıda karşılık bulduğunu söyleyen Av. Çalıkuşu, “ Maalesef yargıda da cinsiyetçi yaklaşım hakim. Kadın cinayet ve şiddet mağduru olduğunda karar aşamasına gelindiğinde erkek katil lehine kararlar verilebiliyor. En alt sınırdan ceza veriliyor, iyi hal indirimi yapılıyor.” dedi.

Sağlık Bakanı'nın mesajındaki ayrıntı

Cinayetin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın taziye mesajındaki ifadelere de dikkat çeken kadın hakları savunucusu Av. Figen Çalıkuşu sözlerini şöyle sürdürdü: “Nihayetinde ölümcül bir kadın düşmanlığının ağır yükü öncelikle yöneticilerin sorumluluğunda olması gerek. Ama ne yazık ki tam tersini görüyoruz.

Sağlık Bakanı taziye mesajında: Hemşire arkadaşımızın öldürülmesi olayında zanlı cinayetin işlendiği silahla yakalandı. Daha önce 20 suçtan kaydı olduğu, bir süre görüştüğü arkadaşımızı rahatsız ettiği belirtildi. Bu cinayette kurban bir kadın. Cinayetin yeri sağlık kurumu. İki yönüyle de suç, insanlık dışı” ifadelerini kullanmıştı.

Öldürülen hemşiremize mutlak bir şekilde sahip çıkması ve bunun hukuken sonuna kadar takipçisi olması gereken Sağlık Bakanı’nın tweetindeki manasız ayrıntı önemsiz bir ayrıntı gibi durabilir ama hukuken cinayet zanlısının korunmasına yol açabilecek bir ifadedir. Burada en affedilmez yan cinayettir.

"Burada en affedilmez yan cinayettir"

İnsan öldürmeye gerekçe aramanın yanlışlığı ortadadır. Sağlık Bakanı’nın açıklamasındaki detay cinayet zanlılarının cezalarını hafifletmek için buldukları mide bulandırıcı bir yöntemle denk gelmeye başlayınca insan daha da tedirgin oluyor. Bu kadar çok kadının öldürüldüğü bir ülke olmanın en büyük utancı tüm toplumun ama en fazlası da yönetici erkeklerin değil mi?”

mur-erez.jpgÖmür Erez

Katilden "ilişkim vardı borç verdim" savunması

İstanbul Kartal'da, 10 No’lu Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan 34 yaşındaki hemşire Ömür Erez, Rahmi Uygun (39) tarafından silahla vurularak öldürüldü. Olayın ardından yakalanarak gözaltına alınan Rahmi Uygun ile Uygun'u aile sağlığı merkezine götüren Musa T. (38) emniyetteki işlemlerinin ardından Kartal'daki Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi

Rahmi Uygun savcılıktaki ifadesinde, biriktirdiği 187 bin TL parayı Erez’e verdiğini, parayı istediğinde ise ödeyemeyeceğini söylediğini öne sürdü.

Bu konuyu konuşmak için İstanbul'a geldiğini anlatan şüpheli Rahmi Uygun, “Olay günü ben yalnızca Ömür'den paramı istedim. Bana şu an veremeyeceğini, daha sonra ödeyeceğini söyledi. Kendisiyle aile sağlığı merkezinde konuşurken arka tarafımda bulunan şahıs elini beline götürünce bir anda panikledim.

Havaya bir el ateş etmek istedim. Silahın içerisinden yere mermi düştü. Ardından Ömür'ün yanına gittim, yere düşünce silahla kafasına 2-3 el ateş ettim. Buraya geldiğimde kendisini öldürme niyetim yoktu. Olaylar bir anda gelişti. Panikleyerek kendisine ateş ettim. Olay yerine gittiğimde silahım mermi ile doluydu. Ancak kullanmayı düşünmüyordum” dedi.

Öte yandan şüpheli Rahmi Uygun, olay yerine birlikte gittiği Musa T. ile dün tanıştığını söyledi.