İzmir'de köylülerin JES zaferi: Davullu zurnalı protesto ile toplantı yaptırmadılar

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünde yapılması planlanan jeotermal enerji santrali projesi için bugün düzenleneceği açıklanan halkın katılım toplantısı köylülerin davullu, zurnalı, zeybekli protestosuyla iptal edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın JES-RES-GES (Jeotermal, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi) entegre enerji santrali projesi için bugün Seferihisar'ın Orhanlı köyünde yapılacağını açıkladığı halkın katılım toplantısı köylülerin protestosuyla iptal edildi.

Köy merkezinde çevreciler, hukukçular ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra CHP İzmir milletvekili Kani Beko'nun da destek verdiği yöre halkı, davullu zurnalı zeybekli protesto yaptı. Santralin kurulması için ÇED sürecini başlatan Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim firmasının yetkilileri hiçbir şey anlatamadan geri gönderildi.

'Canımızı veririz, vadimizi vermeyiz' 

Yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla dolu vadide bulunan Orhanlı köyünün sakinleri, "JES'lere karşı efeleniyoruz", "Biz bu rantı bozarız", "Orhanlı köyüne dokunma" "Canımızı veririz, vadimizi JES'e vermeyiz" yazılı döviz ve pankartlarla tepkilerini dile getirdi.

'Atalarımızdan aldığımız gibi çocuklarımıza emanet edeceğiz' 

Köy sakinleri adına konuşan Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil şunları söyledi:

“Köyümüz, asırlık zeytin ağaçlarıyla, temiz havası ve suyuyla, doğal güzellikleriyle binlerce yıldır kendi kendine yetiyor. Ürettikleriyle İzmir başta olmak üzere birçok şehirde yaşayan insanın gıda ihtiyacını karşılıyor. Göç vermek şöyle dursun, aksine Türkiye’nin farklı yerlerinden göç alıyor. Yediden yetmişe köyümüzdeki herkes kültürüne, doğasına sahip çıkmak için burada. Yaşam alanımızın ortasına yapılmak istenen bu korkunç proje köyümüzü, erkence zeytin ağaçlarımızı, tarımsal üretimimizi yok edecek. Pandemi dönemi, on binlerce insana sağlıklı ve temiz gıda sağlayan köyümüz gibi üretim alanlarının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdi. Köyümüzde jeotermal enerji projelerinin durdurulması için hep birlikte mücadelemizi sonuna kadar sürdürecek ve erkence zeytin ağaçlarımızı atalarımızdan emanet aldığımız gibi çocuklarımıza emanet edeceğiz.”

23 sondaj kuyusu açılmak isteniyor 

Orhanlı köyünün neredeyse tamamına denk gelen jeotermal projeleri için daha önce 4 farklı ruhsat izni verilmiş, yöre halkı da yargı yoluna başvurmuştu. Son olarak ÇED süreci başlayan JES-RES-GES entegre enerji santrali projesi ile de Orhanlı köyünün merkezinde 23 sondaj kuyusu açılmak isteniyor. Köyün zeytinlikleri, tarım alanları ve yerleşim yerinin içerisinde yer alan projenin, hem bölgede yaşayan binlerce insanın yaşamını hem de keklikten, sincaba, oklu kirpiden su samuruna kadar birçok canlıyı tehdit ettiğini belirten köylüler, mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirtiyor.

ANKA