İstiklal Caddesi rekor kırdı! Ama bakın neyde?

Cushman & Wakefield I TR International tarafından hazırlanan ve Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini kapsayan ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’na göre, söz konusu caddelerdeki yüksek doluluk oranları 2024'te de seyrini sürdürdü.
MAĞAZALARIN YÜZDE 24'Ü, BOŞ MAĞAZALARIN İSE YÜZDE 34'Ü KİRALANDI
Kültürel çekim merkezlerinin yaya trafiğini artırması ve yerel markaların öne çıkması dikkati çekerken, caddelerdeki boş mağaza sayısı azalmaya devam etti. Yapılan işlemlerin çoğunun yeni kiralamalar oluşturdu. 2024'te bir önceki yıl kentsel dönüşümde olan mağazaların yüzde 24'ü, boş mağazaların ise yüzde 34'ü kiralandı.
İSTİKLAL CADDESİNDE 12, BAĞDAT CADDESİNDE 5 MAĞAZA BOŞ
İstiklal Caddesi'nde ve Nişantaşı bölgesinde yeni kiralama işlem sayıları düşüş gösterdi, Bağdat Caddesi'nde ise yükseliş görüldü.
Toplam 1,4 kilometre uzunluğunda olan İstiklal Caddesi, 270 mağazanın 258'inde doluluğa ulaştı. 12 mağaza ise boş kaldı. Boş mağazalar bir önceki yıla kıyasla 1 adet artarak 12'ye yükseldi
Son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmalarının arttığı Bağdat Caddesi'nin araştırmaya konu olan 2,6 kilometrelik bölümünde mağaza sayısı 335'ten 329'a gerilerken, 324 mağazanın dolu olduğu gözlendi. Boş mağaza sayısı 7'den 5'e düştü.
YAYA TRAFİĞİNİN İSTİKLAL CADDESİ VE NİŞANTAŞI BÖLGESİNDE ARTTI, BAĞDAT CADDESİ'NDE DÜŞTÜ
İstanbul'un en önemli üç alışveriş caddesi ziyaretçi sayısından incelendiğinde yaya trafiğinin İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesinde arttığı, Bağdat Caddesi'nde ise düştüğü hesaplandı.
İstiklal Caddesi'nin günlük ziyaretçi sayısı hafta içinde yaşanan yoğunlukla yüzde 2 artarak 207 bine ulaştı. Haftasonu ise yüzde 7 yükselişle 313 bin 500'e yükseldiği raporlandı. Caddenin yaya trafiği 90,1 milyona yükseldi. Bir önceki yıl 87 milyon olarak kayıtlara geçmişti. Özellikle kültürel ve sanatsal etkinlikler ile caddenin kültürel ve turistik bir merkez olarak öne çıkması bu trafiği önemli ölçüde arttırdı.
2024 yılında Nişantaşı bölgesinde de ziyaretçi sayısında artış gösterdi. Ziyaretçi sayısı hafta içi 78 bin seviyesinde sabit kalırken, hafta sonunda yüzde 59 artarak 153 bine yükseliş gösterdiği aktarıldı. Ziyaretçi sayısı aylık ortalama 3,01 milyona, yıllık ise 36,2 milyona ulaştı. Önceki yıl ziyaretçi sayısı 31 milyondu.
Bağdat Caddesi ise aynı dönemde ziyaretçi trafiğinde yaşadığı düşüşle dikkati çekti. Cadde üzerindeki kentsel dönüşüm ve altyapı yenileme çalışmaları bu trafiğin azalmasında ana etken olarak görüldü. Ortalama günlük ziyaretçi sayısı hafta içinde yüzde 40 azalışla 87 bine, hafta sonunda ise yüzde 35 düşüşle 85 bine geriledi. İnsan trafiği aylık ortalama 2,6 milyona, yıl toplamında ise 31,4 milyona düştü.