İşte A'dan Z'ye Emeklilere 5 Bin TL'lik İkramiye! Ekim Ayına Dikkat, Bu Şart Varsa İkramiye Yatmayacak

İşte A'dan Z'ye Emeklilere 5 Bin TL'lik İkramiye! Ekim Ayına Dikkat, Bu Şart Varsa İkramiye Yatmayacak
Müjde olarak duyurulan fakat emeklide büyük hayal kırıklığı yaratan 5 bin TL'lik emekli ikramiyesiyle ilgili şartlar belli oldu. 5 bin TL'lik ikramiyeyi çalışan emeklilerin alamayacağı duyurulmuştu. Bir şart daha ortaya çıktı. Emekli ikramiyesini kimlerin alamayacağı merak konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından duyurduğu emeklileler bayram ikramiyesiyle ilgili detaylar ortaya çıkıyor.

Emeklilere 5 bin lira ödenmesine ilişkin düzenleme, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik kanun teklifine önergeyle eklendi. Komisyonda kabul edilen düzenlemeye göre; 1-31 Ekim 2023 arası çalışan emeklilere ödeme yapılamayacak. Emeklinin dul ve yetimi ise ödemeyi hissesi oranında alacak.

emekli-ikramiye2.jpg

EKİM AYINA DİKKAT

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği 5 bin liralık emekli ikramiyesi ödemelerine ilişkin detaylar netleşti.

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yasa teklifine, emeklilere 5 bin lira ödeme yapılmasına ilişkin düzenleme de eklendi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da kabul edilen teklife göre; ekim itibarıyla gelir veya aylık ödemesi yapılan sigortalı ve hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere, dosya bazında 5 bin lira ödenecek.

emekli-ikramiyesi.jpg

KAPSAMDAKI KİŞİLER

Bu ödeme, sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında, ölüm aylığı ve ölüm geliri dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılacak.

1-31 Ekim 2023 arası herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dahil, çalışması olanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan iş yerlerinde çalışanlar ödeme kapsamında olmayacak.

emekli-ikramiyesi1.jpg

BAĞKUR’LULAR EMEKLİ İKRAMİYESİ ALACAK MI?

Şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağkur’dan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak. Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye ödenmeyecek.

MERAK EDİLEN EYT DETAYI

EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olan ve çalışmaya devam etmeyenlere ikramiye ödenecek. Ancak EYT’li olup da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak.

Yine mart itibarıyla EYT’den emeklilik için başvuranlardan emekliliğe hak kazanan ancak maaşı bağlanmayanlar da bu ödemeyi alabilecek.

emekli-ikramiyesi-adan-zye.jpg

İKİ AYLIK BİRDEN ALANLAR YARARLANACAK MI?

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara, en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılacak. Yersiz yapıldığı anlaşılan ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından yüzde 25 oranında kesilerek, yoksa genel hükümlere göre geri alınacak.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARA NE KADAR YATACAK?

Dul ve yetim aylığı alanlar da ikramiye alacaklar ancak hak sahiplerinin hisseleri oranında ikramiye alınacak. Örneğin, eşinin vefatı nedeniyle yüzde 50 hisse oranında ölüm aylığı alana 2 bin 500 lira ikramiye ödenecek. Yüzde 70 hisseyle maaş alanlara ise 3 bin 500 lira yatacak. Hissesi yüzde 25 olanın hesabına 1.250 lira geçecek.

emekli-ikramiyesi-adan-zye3.jpg

NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK?

Kasım ayının ilk yarısı itibarıyla emekli ikramiyeleri hesaplara yatırılacak.

VAZİFE MALULLÜĞÜ AYLIĞI ALANLAR

İkramiyeden vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, sürekli iş göremezlik geliri ile şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar da yararlanacak.

Etiketler :