İstanbullular dikkat! Beklenen açıklama geldi

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İstanbulluların yıl sonuna kadar içme suyu sorunu yaşamayacaklarını belirtip baraj doluluk oranını açıkladı.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Balta, ülke genelinde içme, kullanma ve enerji maksatlı barajlarda genel doluluk oranı hakkında konuştu.

Mehmet Balta, yıllık ortalama yağışın 574 milimetre olduğunu belirtti. Balta, bu yağışla kişi başına düşen su miktarının 1312 metreküp olduğunu ve yıllık su potansiyelinin 112 milyar metreküp olarak hesaplandığını açıkladı. Balta, barajlar ve depolama tesisleriyle bu kapasitenin 183 milyar metreküpe çıkarıldığını söyledi. Balta, böylece suyun yağışlı sezonlarda depolanarak, kurak dönemlerde kullanıma sunulduğunu vurguladı.

GEÇEN YILA GÖRE DAHA İYİ

Barajların doluluk oranının şu anda yüzde 57,2 olduğunu açıklayan Balta, geçen yıl ise bu oranın yüzde 53,4 olduğunu belirtip barajlarda 53,8 milyar metreküp su bulunduğunu ifade etti.

Geçen yıl bu miktarın 50,2 milyar metreküp olduğunu söyleyen Balta, yüzde 5 daha fazla yağış alındığını ve 3,6 milyar metreküp daha fazla su depolandığını belirtti.

Enerji, sulama ve içme suyu amaçlı barajların doluluk oranlarının geçen yıla göre daha iyi durumda olduğunu kaydetti.

İSTANBUL İÇİN İYİ HABER

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerde içme suyunu sürekli takip ettiklerini ifade eden Balta, İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 60 olduğunu ve yıl sonuna kadar su sorunu yaşanmayacağını söyledi.

Balta, "Şu an itibarıyla baktığımızda İstanbul'un barajlarının ortalama doluluk oranı yüzde 60 mertebesinde. Bu, İstanbul'un bu yıl, yıl sonuna kadar herhangi bir içme suyunda sorun yaşamayacağı sonucuna ulaştırıyor bizleri" ifadelerini kullandı.

Barajlar yeteri kadar dolu olsa da vatandaşların su tasarrufunu vurgulayan Balta, Ankara'da ise barajların doluluk oranının yüzde 36 seviyesinde olduğunu ve herhangi bir su sorunu beklemediklerini belirtti.

Kaynak:DHA