İstanbul'da ender görülen mammatus bulutları oluştu.

İstanbullular sıcak ve güneşli bir günün ardından akşam saatlerinde son aylarda görülmedik şiddekli bir sağanak yağmurla karşılaştı. Yollarda trafik kilitlenirken iftar vakti evine dönmeye çalışanlar zorlu anlar yaşadı. Hafta boyunca ülke genelinde yerel olarak aralıklarla yağışlı sürece giriyoruz.

Hava durumu uygulamalarında yağmur gösterebilir ama bu tam gün yağmur yağacak anlamına gelmiyor. Örneğin, sabah parçalı bulutlu olan hava akşama doğru gök gürültülü sağanak yağmura dönebilir... İstanbul'da bugün tam olarak bu yaşandı. Sıcak günün ardından akşam saatlerinde hava karardı ve ülkemizde ender görülen mammatus bulutları belirti.

Bulutların ardından müthiş bir gök gürültülü sağanak yağmur başladı. Meteoroloji yağışlı havanın hafta boyunca yer yer devam edeceğini belirtti.

MAMMATUS BULUTLARI NEDİR?

Mammatus (mammatocumulus) veya Türkçe ismiyle memeli kümülüs olarak adlandırılan bu bulutlar genellikle okyanus ve büyük deniz kıyılarında görülür. Bu bulut türünde bulut kütlelerinin alt kısmında pürüzsüz yuvarlak kabarmalar oluşur. Bu kabarmalar muhteşem bir görünüm ortaya çıkartır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ile Avustralya’da sık sık mammatus bulutları görülmektedir. Bu bulut türleri ülkemizde de görülebilmektedir. Ancak son yıllarda çok ender gözlemlenmiştir.

Etiketler :