'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına AKP'li isim de tepki gösterdi

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye'nın tek taraflı feshettiği İstanbul Sözleşmesi hakkında konuşan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, iktidarın bu süreçte algı yönettiğini söyledi. Kerestecioğlu, karara AKP'li Serpil Balat'ın da tepki gösterdiğini aktardı.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Halk TV'de İpek Özbey ile Gündem Özel programında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, 2011 yılına oybirliği ile kabul edilen ancak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye'nın feshettiği İstanbul Sözleşmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Hükümetin bu süreçte algı yönettiğini söyleyen Kerestecioğlu, ancak bunun herkeste etkili olmadığını belirtti. "Sadece gücü ellerinde bulundurdukları için bunu yapabildiler" diyen Kerestecioğlu şöyle devam etti:

"'Ben çekiliyorum' deyip çekilme iradesini gösterebildiği için, yoksa yapılan bütün anketlerde aslında kamuoyunun bence AK Parti seçmeninin de kadınların özellikle 'İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi gerekiyor, İstanbul sözleşmesi aile yapısını bozuyor' gibi algı yönetimlerine karnı toktu.

Yani daha öncesinde ben o alt komisyondayken çok sayıda kadın örgütü geldi. KADEM de geldi, başkaları da geldi. İstanbul Sözleşmesi'ni savunuyorlardı. Mesela AYSİT Başkanı Serpil (Balat) hanım gerçekten çok güzel şeyler söyledi:

"'Sözleşmede nasıl böyle algılar yaratabilecek sorunlar görüyorsunuz. Yani nereden nereye geldiniz ki, ben AK Parti'nin yandaş denilebilecek düzeyde taraftarı oy vereniyim' dedi. Böyle kadınlar bunu söylerken burada resmen aslında sadece tek erkek iradesini dinleyip bence işte bu tür lobi yaratan erkeklerin iradesini görüyoruz. Buna karşıd a kadınlar olarak mücadeledeyiz ve vazgeçmeyeceğiz. Yani İstanbul Sözleşmesi bizim. Tabii ki şunu da eklemek isterim ben, özellikle kadınların hani bu STK'lar da, örgütlenmede olanların dışındaki kadınların da asla korkmaması gerekiyor. Yani başka yasal düzenlemeler de var ve bunların etkin uygulanması ,bunlardan da asla vazgeçilmemesi için her zaman biz ayaktayız.

İktidarın, denetimden kaçma isteğinde olduğunu belirten Kerestecioğlu, "Feminist avukatlarla, örgütlerle, herkes yani bütün kadın örgütleri de bununla ilgili ayakta. Ama istanbul Sözleşmesi başka bir şey. İstanbul Sözleşmesi, bütün kurumlara denetim getiren... Aslında en önemli nokta buydu bence denetimden kaçmak istediler. Sadece cemaatlerin talebi değil yani. Şiddetle ilgili bir denetimden de kaçmak istediler. Bakmayın dün öyle eylem planları açıklandığına. Bu kaçıncı eylem planları, kaçıncı komisyonlar, kaçıncı yeltenişler ama etkin uygulamamak için aslında etkin uygulanmadığında gördükleri için ve istanbul Sözleşmesi'nin aynı zamanda uluslararası da bir denetim getirmesi kamusal da bir denetim getirmesi ve bütün toplumun denetimine de açık olması ve buradan da sorumlu tutulacak olmaları nedeniyle de bunu istemediler" dedi.