IŞİD'den malına el koyulmuştu, Laleli'de para kesiyor: BU NASIL İŞ!

IŞİD'den malına el koyulmuştu, Laleli'de para kesiyor: BU NASIL İŞ!
5 Kasım 2021'de yayımlanan Resmi Gazete'deki karara göre Irak doğumlu Türkiye vatandaşı olan Polat Devecioğlu'nun mal varlığına IŞİD'e destek sağladığı için el konulmuştu. Devecioğlu'nun sahibi olduğu Fatih'te bulunan Redin Danışmanlık, el koyulan şirket iken Devecioğlu'nun, aynı adreste farklı bir adla açtığı şirketi hala aktif olarak çalışıyor.

IŞİD'le bağlantılı olduğu gerekçesiyle Türkiye'deki mal varlığına el koyulan Irak asıllı Türk Polat Devecioğlu'nun Redin Danışmanlık dışında başka bir şirketi daha bulunuyor. Laleli'de bulunan ''Para gönderme merkezi'' aktif olarak çalışırken, çalışanlar, şirketin Polat Devecioğlu'na ait olduğunu doğruluyor.

Resmi Gazete'de çıkan kararın ardından Polat Devecioğlu'nun ticaret siciline ve oda kayıtlarına baktığımız zaman, 7 yıldır Türkiye'de yabancı uyruklu farklı isimlerle, farklı şirketlerle ticaret yaptığı anlaşılıyor.

screenshot-6.jpg

Mal varlığına el koyulan Redin Danışmanlık şirketi de halihazırda Polat Devecioğlu'nun üzerine gözüküyor fakat şirket tasfiye halinde. Öte yandan Devecioğlu ve Redin Danışmanlık hakkında, ABD tarafından ''terör örgütlerine finansman sağladığı" gerekçesiyle hazırlanan birçok rapor bulunuyor.

1986 doğumlu Devecioğlu'nun, Türkiye vatandaşlığına geçmeden önceki adı ise Marwan M. Salih. Türkiye vatandaşlığına ne zaman geçtiği bilinmiyor.

Fakat Devecioğlu'nu ayrıcalıklı kılan şey bu kadar değil.

Resmi Gazete'de çıkan kararı tekrar hatırlatmak gerekirse, Polat Devecioğlu'na ait olan şirket ve mülklerin tamamına el koyulduğu açıklanmıştı.

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre ise Polat Devecioğlu, tasfiye edilen Redin Danışmanlık adlı şirketle aynı adreste, MMR Kuyumculuk adında başka bir şirket açıyor.

Devecioğlu'nun tek ortak olduğu MMR Kuyumculuk isimli şirketin açılış tarihi 27 Ağustos 2021.

Fakat ABD'nin yaptırım listesinin açıklanmasının ardından Polat Devecioğlu, hızlı davranmış ve başka adla açtığı şirketiyle aynı işi yapmaya devam ediyor.

İstanbul'un ortasında, Laleli tramvay durağının dibinde. İstanbul Üniversitesi'nin karşısında. Ordu Caddesi'ndeki bir hanın ikinci katında bulunan ''Para gönderme merkezi'', gün içinde oldukça yoğun çalışıyor.

Polat Devecioğlu, şirketi MMR diye açmış fakat işletme 'Burgan' adıyla biliniyor.

halktv.com.tr olarak Devecioğlu'nun işletmesine gidip, kendisini sorduğumuzda, çalışanlarının endişeli bakışlarıyla karşılaşıyor, ardından, ''Ne yapacaksınız?" sorusunu duyunca doğru yerde olduğumuzu anlıyoruz.

Kapıdaki çalışan, başka birine telefon açıyor, diğer çalışan gelip, niyetimizi anlamaya çalışıyor. Çalışanlara, "Devecioğlu'yla görüşmek istiyoruz" dediğimizde, bu talebi kendisine ileteceklerini söylüyorlar. Ofisin her tarafında bulunan kamera dikkatimi çekerken, çalışanlardan biri, "Zaten kendisi sürekli burayı izliyor" diyor.

konum.jpg

Yani işletmenin, IŞİD'e finansman sağladığı kanıtlanan, Resmi Gazete'de mal varlığına 'sözde' el konulan Polat Devecioğlu'na (Marwan Salih) ait olduğunu, halihazırda çalışır durumda olduğunu bu kez de yerinde doğruluyoruz.

screenshot-2.jpg

ABD, 2019'da isimleri raporlamıştı

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı olan Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC)'nin hazırladığı "Özel Belirlenmiş Uyruklu ve Engellenmiş Kişiler" listesinde Redin Danışmanlık, Eylül 2019'da, yedi farklı isimle şekilde yansımış.

screenshot-8.jpg

IŞİD'e para transferinde yardımcı olmuş

10 Eylül 2019'da ABD Hazine Bakanlığı tarafından Polat Devecioğlu (Marwan Salih El-Rawi) hakkında hazırlanan raporda, Devecioğlu'nun, Hamas, Hizbullah ve IŞİD' para transferinde aracı olduğu belirtiliyor. Dahası, raporda Devecioğlu'nun IŞİD'in üst düzey örgüt yöneticilerine de para transferinde yardımcı olduğuna dikkat çekilmiş.

Marwan Salih El-Rawi kimliğine sahip olduğu dönemde, IŞİD'in para transferlerini yapan Walid Talib Zughayr al-Rawi, Marwan Salih'in 500 bin dolarlık bir transfer gerçekleştirdiğinden haberdarmış.

screenshot-9.jpg

'Para gönderme merkezi' üzerinden örgütler nasıl kayıt altında tutulamıyor?

Redin ve MMR adlı şirketler üzerinden Hamas, IŞİD, Hizbullah gibi örgütlere para gönderme işleminin nasıl işlediğini öğrenmek için gazeteci Doğu Eroğlu'na ulaşıyoruz. Eroğlu, bu yöntemi ''Kayıt dışı para transferi için kullanılıyor'' diye anlatırken yöntemin, El-Kaide'den öğrenildiğini de belirtiyor.

Eroğlu, sistemi şöyle anlattı:

Katar'dan Türkiye'ye 10 bin dolar göndermek isteyen biri, Türkiye'de kontağı olan bu tarz kuyumculara gidiyor. Elindeki parayı, Katar'daki kuyumcuya veriyor, Katar'daki, Türkiye'dekine paranın yattığını haber verirken, Türkiye'de parayı kimin alacağını iletiyor. Türkiye'de paraya alacak olan kişi, alırken kuyumcuya bir miktar komisyon veriyor. Böylelikle bankalardaki olan isim, kimlik ve miktar bilgileri olmadan para transferi yapılabiliyor.

''Gözden kaçması bile suçtur''

Hakkında mal varlığına el konulması kararı olan Polat Devecioğlu'nun, sahibi olduğu bir şirkete el konulup, diğer şirkete hiçbir şey yapılmamış olması hakkında avukat Tuba Torun, "Bu bilgilere siz ulaşabiliyorsanız devlet de ulaşabilir. Gözden kaçması, ihmal suçudur" diye yorumladı. Halkın güvenliğinin riske atıldığını belirten Torun, ayrıca kararı veren kurumlardaki kişilerin ihmal nedeniyle suçlanabileceğini söyledi.

Türkiye 'yetersiz' kaldığı için gri listeye eklenmişti

Kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin yer aldığı “kara liste”de İran ve Kuzey Kore yer alırken Türkiye’nin bu yıl eklendiği yükümlülükleri eksik yerine getirdiği gerekçesiyle 22 Ekim'de “Gri listede”ye eklenmişti.

Gri listede Türkiye'yle beraber bulunan diğer ülkeler şöyle: Pakistan, Suriye, Arnavutluk, Myanmar, Yemen, Güney Sudan, Uganda, Senegal, Burkina Faso, Zimbabve, Nikaragua, Filipinler, Kamboçya, Haiti, Cayman Adaları ve Barbados.