İmamoğlu ile Erdoğan temel atma töreninde buluştu!

İmamoğlu ile Erdoğan temel atma töreninde buluştu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Mor Efraim Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi'nin Bakırköy Yeşilköy'deki temel atma törenine katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet döneminde sıfırdan inşa edilmiş ilk Süryani kilisesi olma özelliği taşıyan Mor Efraim Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin Bakırköy Yeşilköy’deki temel atma töreninde hazır bulundu. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılayan protokolde yer aldı. Erdoğan, eski Katolik Mezarlığı’nın kullanılmayan bölümüne inşa edilecek olan kilisenin temel atma töreninde bir konuşma yaptı. Erdoğan’ın konuşmasının bitmesinden sonra, aralarında İmamoğlu ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun da bulunduğu heyet, temel atma butonlarına bastı. Butonlara basılmasının ardından temele ilk beton atıldı. Bu sırada heyet, temel alanını inceledi.

temel-atma-1.jpg

İMAMOĞLU: “MANEVİ DÜNYALARI İÇİN DEĞERLİ HİZMETLER ÜRETECEĞİZ”

İmamoğlu, Yeşilköy’deki temel atma töreninden sonra Florya’daki başkanlık konutuna geçerek, Vatikan Büyükelçisi Başpiskopos Paul Russel’ı ağırladı. Russel’ı konutun kapısında karşılayan İmamoğlu, “İlişkilerimizi tazelemek ve tamamıyla dünyaya açık bir kenti oluşturma adına iş birliğimizi konuşmak bizim için bir zevk olacak” dedi.İmamoğlu, şunları söyledi: “Özellikle kentimizde, bu yeni dönemde inanç dünyası adına, bu şehirde yaşayan her inanca eşit mesafede yerel yönetim olma konusunda, özel bir hassasiyetimiz olacak. Biz, bu şehirde yaşayan insanları eşit kabul ediyoruz. Yaşayan tüm vatandaşlarımıza karşı da eşit olacağız. Hiçbir inancı ve hiçbir etnik kökeni, ‘azınlık’ kelimesiyle yan yana koymayacağız. Tümüyle yaşayanlar bizim hemşehrimizdir ve yaşayanlara manevi dünyaları içinde çok değerli hizmetler üreteceğiz. Bu hem demokrasimize hem de barışa ve huzura büyük hizmette bulunacak. Dünyaya da örnek olacak işler yapacağımıza inanıyorum. İstanbul’un tarihine ve hoşgörü geçmişine de yakışan budur.”

temel-atma-2.jpg

“İNANÇ MASALARINI YAKINDA TOPLUMLA PAYLAŞACAĞIZ”

Tarihi bir gün yaşandığını vurgulayan İmamoğlu, “Süryani hemşehrilerimizin, dostlarımızın bir kiliseye kavuşmuş olması, bizi çok mutlu etmiştir. Bu yönde de varsa toplumsal ihtiyaç, eksiklik, mutlaka bunu gözetecek ve bu konuda adımlar atacağımızı bütün dünyanın bilmesini isterim. Vatikan’ın dünyada özel bir yeri olduğunu biliyoruz. Bu özel konumu ve maneviyatı açısından, kurduğumuz düşünceleri, ürettiğimiz düşüncelerle birlikte Vatikan’ın kendilerinin dünya ölçeğindeki deneyimlerini nasıl bizimle paylaşabilecekleri konusunda sağlıklı bir köprü oluşmasını isteriz. Son olarak; özellikle belediye bünyemizde, her inancın temsilcilerinin olduğu bir geniş masa kurarak, o masada farklı inanç temsilcilerinin ihtiyaçlarının ve sıkıntılarının tartışıldığı ve eşitlik ilkesi doğrultusunda neler yapabileceğimizi, ortak akılla hareket ettiğimiz bir inanç masasını harekete geçirdiğimizi ve çok yakında da toplumla paylaşacağımızı, her inanç dünyasından insanların da katılım göstermesi konusunda talepte bulunduğumuzu da bilmenizi istiyorum” diye konuştu.

temel-altma-3.jpg

“BİRLEŞTİRİCİ TAVRINIZ UMUT OLDU”

Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un selamlarını İmamoğlu’na ileten ve seçimi kazanmasından dolayı tebrik eden Russel ise, “Şeytanın en büyük özelliği, insanları bölmesidir. Sizin bu birleştirici tavrınız umut olmuştur. İstanbul, Katolikler için çok önemli bir şehir. Sayıca çok olmamamıza rağmen, köklerimizin bağlı ve güçlü olduğu bir şehir. Dolayısıyla İstanbul’a çok önem veriyoruz” dedi.

erdogan-1.jpg

ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Erdoğan, Yeşilköy’deki İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi temel atma törenindeki konuşmasında, kilisenin Süryani cemaatine ve İstanbul’a kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.

“Coğrafyamızın kadim evlatları olan Süryani toplumunun diğer tüm meseleleri gibi ibadet ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin görevidir.” ifadesini kullanan Erdoğan, yaklaşık 10 yıl önce Mor Filüksinos Yusuf Çetin’in talebiyle kiliseyle ilgili sürecin başlatıldığını anımsattı. Erdoğan, kilise için seçilen yerin tarihi özelliklerinin tespiti ve diğer işlemlerinin tamamlanmasıyla fiilen inşa aşamasına gelindiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanları Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal’ın süreç boyunca vakfa her türlü desteği sağladığını, Vatikan temsilcilerinin de gereken adımları atmasıyla Süryani vatandaşların kendilerine ait bir kiliseye kavuşma imkanı elde ettiğini dile getirdi.

Erdoğan, “Süryani cemaatinin cömert katkılarıyla kısa sürede inşaatının tamamlanacağına inandığım bu kiliseyi İstanbul’umuz için de yeni bir zenginlik olarak görüyorum.” dedi.  Yusuf Çetin ile kilisenin ne zaman bitirileceğini konuştuklarını aktaran Erdoğan, “Ben ‘En geç ne kadar zamanda bitecek?’ diye sordum. Kendileri de bana ‘En geç 1,5-2 yıl içinde bitiririz.’ dedi. Ben biraz daha ilave ettim. Dedim ki ‘En geç 2 yıl içerisinde burayı bitirmeniz lazım.’ ‘2 yılda bitiririz,’ dediler. Ben de şimdiden ‘Hayırlı olsun.’ diyorum. İnşallah açılışında da bir arada oluruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Bu coğrafyayı yaklaşık bin yıldır, İstanbul’u da 566 yıldır yöneten bir milletiz. Bu uzun tarih boyunca coğrafyamız hep dini, etnik, kültürel çeşitliliğin, çok renkliliğin, en önemlisi de insanlık vicdanının merkezi olmuştur. İspanya’dan Kafkasya’ya, Doğu Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya kadar her yerden bu topraklara gelen tüm mazlumlar, tüm mağdurlar için kapılarımız da kalbimiz de sonuna kadar açık olmuştur. Son olarak Suriye ve Irak’tan gelen ve içlerinde Arap, Kürt, Türkmen ve bu Müslüman kardeşlerimizin yanında Süryanilerin, Ezidilerin ve diğer inanç gruplarına mensup insanların da bulunduğu 4 milyona yakın insanı şu anda biz ülkemizde misafir ediyoruz. Terör örgütleri Irak ve Suriye’de bu insanlara her türlü zulmü yapar, canlarına ve mallarına zarar verirken, biz hiçbir ayrım yapmadan herkese yüreğimizi açtık. Tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de kapımıza gelen insanların ne inançlarını ne kökenlerini ne renklerini ne kültürlerini sorgulamak aklımızdan dahi geçmemiştir. Çünkü bizim için buraya gelen herkes, önce insandır. Sadece ve sadece bu sıfatıyla da bizim gözümüzde her türlü hürmete, her türlü desteğe, her türlü hizmete layıktır. Kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz hizmetlerde de asla herhangi bir ayrımcılığa tevessül etmedik. Hiç şüphesiz coğrafyamızın en kadim halklarından olan Süryaniler bu hizmetlere ulaşım konusunda herkes kadar hak
sahibidir.”

Bölgede son 150 yıldır yaşanan acıların, pek çok sıkıntıya ve tahribata yol açmasına rağmen birlikte yaşama iradesinde en küçük bir sarsılmaya izin verilmediğini belirten Erdoğan, “Türkiye’ye sevgisi, sadakati, katkısı olan herkes bizim nazarımızda ülkemizin birinci sınıf vatandaşlarıdır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne siyasette ne ticarette ne de diğer alanlarda hiç kimse için gizli veya açık bariyerlerin söz konusu olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:  “Nitekim bugün ülkemiz siyaset, iş, sanat ve spor hayatında her kesimden insanımızın kendi birikimi, gayreti ve becerisi ölçüsünde yer aldığını görüyoruz. Kendi bireysel hayatımızda da çocukluğumuzda beri bu çok renkliliğe bizzat şahit olduk, yaşadık, istifade ettik ve destekledik. Demokrasimizi güçlendirerek ülkemizdeki herkesle birlikte farklı dinlere mensup cemaatlerin özgürlük alanlarını genişleten, haklarını garanti eden çalışmalar yürüttük. Bugün geldiğimiz noktada demokrasinin geliştirilmesinin ve bu yönde atılan adımların ülkemize zarar vereceğini iddia edenlerin ne kadar yanıldıklarına hep birlikte şahit oluyoruz. Bize göre bugün Türkiye geçmişe göre çok daha güçlü bir toplumsal yapıya sahiptir. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak önümüzdeki dönemde de aynı yaklaşımla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

“BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİ”

İçinde bulunulan coğrafyanın sahip olduğu doğal ve beşeri zenginlik sayesinde binlerce yıldır insanlığın en büyük medeniyet ve kültür inşa hareketlerine sahne olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Böylesine cazibe merkezi bir coğrafya ister istemez sürekli saldırılara ve bunların yol açtığı acılara da maruz kalmıştır. Ülkemizde bugün de tarihi kaderi yaşıyor. Bölgemizde cereyan eden hadiselerin önemli bir bölümümün arka planında bu toprakların zenginliklerine sahip olma emeli vardır. Farklı söylemlere ortaya çıkmış olsalar da tüm terör örgütlerinin ve onları birer maşa olarak kullanan güçlerin asıl hedefi ortak vatanımızdır. Bu saldırıları boşa çıkarmanın yolu farklılıklarımızı en önemli zenginliğimiz görerek, 82 milyon olarak tek yürek, tek bilek halinde hareket etmemizden geçiyor. Unutmayınız bu ülke hepimizin ülkesidir. Bu devlet hepimizin devletidir Türkiye güçlendikçe ortaya çıkan imkanlardan bilaistisna tüm vatandaşlarımız yararlanmıştır, yararlanacaktır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkede hak ve özgürlükler genişledikçe bundan da yine istisnasız tüm vatandaşların faydalanacağını ifade ederek, bunun tek istisnasının terör örgütleri, teröristler, ülkesine ve
milletine karşı ihanet içine girenler olduğunu söyledi.  Bunun dışında ne zihinlerinde ne de kalplerinde ayrımcılığa yer olmadığını, olmayacağını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Zira yaratılanı yaradandan ötürü sevme anlayışı medeniyetimizin gereğidir. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine ne kadar yaklaşırsak hepimiz de o derece kendimizi güvende ve huzurlu hissedeceğiz. Hepimiz de ortaya çıkan refahı paylaşacağız. Üzerinde Allah’ın izniyle daha binlerce yıl boyunca beraberce yaşayacağımızın bu toprakların zenginliği ve bereketi hepimize yeter. Önemli olan birliğimize, beraberliğimize, dayanışmamıza, ortak hedefler etrafında kenetlenme azmimize sahip çıkmamızdır. Bunu başardığımızda inşallah üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir meselemiz yoktur. Doğrusu böyle anlamlı bir yaz gününde bu temel atma töreninde bu duygularla Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin Süryani cemaatine, İstanbul’a kazandırılmasında emeği geçenleri özellikle tebrik ediyorum. Tabii ki buraya katkısı olacak tüm cemaat mensuplarını veya cemaat dışından olan tüm dostlarımızı da özellikle kutluyorum.”