‘Helalleşeceğiz’ demişti... Kılıçdaroğlu Roboski’ye gidiyor

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yarın eşi Selvi Kılıçdaroğlu birlikte 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski'ye bir ziyaret gerçekleştirecek.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yarın eşi Selvi Kılıçdaroğlu birlikte 34 kişinin yaşamını yitirdiği Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Roboski köyüne bir ziyaret gerçekleştirecek. Öğlen saatlerinde Uludere'de olması planlanan Kılıçdaroğlu, 34 kişinin yakınlarıyla bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu'nun öğlen saatlerinde açıklama yapması bekleniyor.

'Adaletin hiç uğramadığı bir olaydır Roboski'

Ziyaretle ilgili Halk TV'de konuşan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, "Roboski-Uludere yakın tarihimizin en önemli olaylarından biri. 34 gencimizi, çocuğumuzu kaybettik. Ne yazık ki Uludure'de Roboski'de adalet 10 yıldır gelmedi. Genel Başkanımızın her zaman ifade ettiği hesaplaşma ve helalleşme çerçevesinde Roboski önemli bir yer tutuyor. Sayın Genel Başkanımız da bu kapsamda değerli eşi ile beraber Roboski'de olacak yarın. Genel Başkanımızın taktirleri çerçevesinde ben de yarın kendisine eşlik edeceğim. Adaletin hiç uğramadığı bir olaydır Roboski. Karanlık değil aydınlık bir olaydır. Gerekli açıklamaları genel başkanımız yapacak. Hem Roboski'deki ölen çocuklarımızın aileleriyle beraber olunacak" dedi.

'Helalleşeceğiz' demişti

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şubat ayında "Helalleşme Buluşması" kapsamında 28 Şubat mağdurlarıyla bir araya gelmişti. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada 28 Şubat Sivas, Maraş ve Roboski katliamlarına ilişkin ‘helalleşme’ vurgusu yapmıştı.

"Türkiye’ye bir miras bırakmak istiyorum. Barışmış bir millet, benim en büyük başarım olacak inşallah" diyen Kılıçdaroğlu şunları kaydetmişti:

"Bugün ağırlıklı olarak 28 Şubat mağdurları ve bu salonda sizlerle beraberim. Sizlerin karşısına bir 28 Şubat mağduru olarak oturdum, bu kardeşiniz de 28 Şubat’ta mağdur olan kişilerden birisi. Ben de fişlendim, mahkemeye gittim, dava açtım ve hakkımı aradım. 28 Şubat mağdurları ile barışmak zorundayız, barışacağız. 28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp, helalleşeceğiz. İkna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla helalleşeceğiz elbette. Roboski ile helalleşeceğiz, Sivas, Kahramanmaraş mağdurları ile helalleşeceğiz. Diyarbakır hapishanesi mahkumları ile helalleşeceğiz. Mahkemelerde süründürülen askerlerimiz ve aileleri ile helalleşeceğiz. Ahmet Kaya ile helalleşeceğiz, bir solcu bir ülkücü diyerek katlettikleri gençlerimizin aileleri ile de helalleşeceğiz."

Roboski'de ne oldu?

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011'de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 17’si çocuk 34 kişi yaşamını yitirdi. Hükümet olayda kasıt olmadığını açıklamış, TSK ise köylülerin PKK’lı sanılarak vurulduğunu duyurmuştu. TBMM insan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde de Uludere Alt Komisyonu kurulmuştu.

Belgeler geç gitti, AİHM başvuruyu reddeti

AİHM Roboski'de yaşamını yitirenlerin yakınlarının başvurusunu avukatların eksik belgeleri iki gün geç yollaması nedeniyle kabul edilemez bulmuştu. Bu karar ile AİHM'e başvuru imkanı da ortadan kalktı.