Haydarpaşa ve Sirkeci garları Bakanlığa devredildi. Tarihi garlarda rantın önü açıldı

Haydarpaşa ve Sirkeci garları Bakanlığa devredildi. Tarihi garlarda rantın önü açıldı
Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının Turizm Bakanlığı'na 29 yıllığına devri sonrası kiralama protokolünün detayları ortaya çıktı. Protokole göre alt kira sözleşmeleri aracılığıyla farklı tüzel kişiliklere kiralanabilecek olan tarihi garlarda rantın önü açıldı.

İstanbul'un tarihi simgelerinden Haydarpaşa ve Sirkeci garları, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Bakanlık iki gar için 29 yıllık kiralama protokolü imzalarken yapacağı yatırımları kiradan mahsup edebilecek.

"TEK NEDENİ RANT"

Mevcut yapıları ve yeni inşa edilecek tesisleri alt kira sözleşmeleri aracılığıyla farklı tüzel kişiliklere kiralama yetkisi alan bakanlık, Haydarpaşa için 71.1 milyar TL ve Sirkeci için 9.5 milyar TL kira bedelinde mahsuplaşabilecek. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığına göre; İstanbul'un tarihi garlarında rantın önünü açan açan protokol sonrası Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Mimarlar Odası, bu protokolün garların demiryolu işlevinden çıkartılmasına yol açacağı iddiasıyla kiralama işleminin iptali için dava açtı.

BTS Genel Sekreteri Murat Oral, "Haydarpaşa ve Sirkeci'nin kiralanması, bu alanları sermayeye devretmenin bir yöntemidir. Protokolün iptali için her alanda mücadele edeceğiz. Demiryolcularını Halkalı ve Gebze'ye kovalamaya çalışıyorlar. Haydarpaşa ve Sirkeci'ye olan ilginin tek nedeni ranttır," dedi.

Oral ve diğer sendikalar, garların sermaye gruplarına peşkeş çekilmesini önlemek için bir araya gelerek ortak mücadele yürüteceklerini belirtti.

Kaynak:Cumhuriyet