Halk TV'ye iktidar cenderesi: RTÜK'ten zaman ayarlı tebligat

Halk TV'ye iktidar cenderesi: RTÜK'ten zaman ayarlı tebligat
RTÜK, Halk TV'de yayınlanan Sözüm Var programına en üst sınırdan 5 program durdurma ve yüzde 5 idari para cezası verildiği tebliğ edildi.

Halk TV'de Şirin Payzın'ın moderatörlüğünde, Levent Gültekin ve Murat Sabuncu'nun daimi konuk olduğu Sözüm Var'a, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun sözleri gerekçe gösterilerek en üst sınırdan program durdurma ve idari  para cezası kesildi.

Karar bugün saat 11.30 sularında Halk TV'ye tebliğ edildi ve tebligatta cezanın bugünden itibaren uygulanacağı ifade edildi. Bu akşam yayınlanacak Sözüm Var programı için kesilen ceza; yargısal başvuru süreci zaman açısından daraltan bir saatte ve günde tebliğ edildi.  RTÜK'ün ceza kararına karşı Halk TV dava açtı ve süreç devam ediyor. Fakat mahkeme süreci bugün başlatılamadığından program bu akşam yayınlanamayacak.

Şirin Payzın: İtiraz hakkımız elimizden alındı

“Sözüm Var” a verilen 5 yayın cezası ile ilgili tebligat biraz önce elimize ulaştı ve bu akşam uygulamamız isteniyor. İtiraz hakkımız elimizden alındı. Anlaşılan her türlü programı ve muhalefeti susturmak için hukuk filan tanımadan yürüyorlar. RTÜK siz sayın seyircilerimize ağır ceza kesti. Size yani ekran başında bizi bekleyenlere kestiği bu cezayı bu akşam uygulamamızı istiyor. O nedenle bu akşam , eğer itirazımızı mahkeme kabul etmezse  büyük ihtimal yokuz.. Size kesilen bu cezayı kınıyoruz"

Şirin Payzın, Şule Aydın ile Haber Masasında cezayı değerlendirdi

"RTÜK kendisini mahkemelerin üstünde bir yere koyuyor. Her şeyin üstünde bir kurul değil RTÜK. Bizim söz hakkımızı dahi gasp ederek bu akşam bu kararı uygulayacaksınız diyorlar. 

Bu bizlere, kişi ya da kuruma gelen bir yasak değil. Bu sizlere, halka uygulanan bir ceza. Aslında bu karar Halk TV’nin bütün programları için geçerli. Ayşenur Arslan’a, Enver Aysever’e, Barış Yarkadaş’a herkese. 

RTÜK bize bir el kitapçığı çıkarsın. Ona göre hareket edelim o zaman. Karşımızda AKP’liller de olsa, CHP’liler de olsa biz sorularımızı sorarız. Biz gazeteciyiz. 

Biz hiç kimsenin lafının bekçisi değiliz. Yapılan bütün suçlamaları biz program olarak reddediyoruz. Üstümüze atılan darbe suçlamasıyla ilgili biz hiçbir imada da açıklamada da bulunmadık. Kabul etmiyoruz. 

Hukuki bir süreç yaşanmamış, kanıtlanmamış sözüm ona bir imaya en yüksekten ceza verdiler. Bu kabul edilemez.

Yüzde 95’e hakimsiniz ve yüzde 5’ten korkuyorsunuz. Yüzde 5 çok etkili, çok izleniyor diye korkuyorsunuz. O yüzde 95’in izlenmemesi, okunmaması bizim suçumuz değil. Siz düşüneceksiniz bu kanallar neden izlenmiyor diye. Neden buradaki yayınlar halk tarafından takip edilmiyor diye. Yüzde 5’ten korkar hale geldiyseniz bu sizin bir sorununuz.

Bu akşam yayın yapabilseydik Sayın Cumhurbaşkanı’nın 1999’da halka hitaben yaptığı bir konuşmasını yayınlayacaktık. Bu konuşmada, “Biz yepyeni bir Türkiye kuracağız. İnsanların susturulmadığı, insanların yazdıkları yüzünden yargılanmadığı bir Türkiye kuracağız.” diyor. Geldiğimiz hazin noktanın değerlendirmesini hükümete bırakıyorum."

Halk TV Avukatı Sebla Öztürk Başarır süreci anlattı:

"Normalde bize bu kararlar tebliğ edilir ve bizim bu kararlara 15 gün içerisinde itiraz hakkımız vardır. Ancak bize ikidir yapılan işlemler bu şekilde olmuyor. 

En son Ayşenur Arslan’ın programında da aynısını yaşadık. Bize tebligat son dakika geliyor ve ceza o gün içerisinde uygulanmaya başlıyor. Dolayısıyla bize burada bir savunma hakkı, itiraz hakkı tanınmaksızın cezai işlem uygulanıyor. RTÜK’ün yaptığı idari işlemler aynı zamanda uygulanmakla tüketilebilecek nitelikteki idari işlemler. Yani siz itiraz etme sürenizde bir yürütme durdurma kararı alana kadar zaten idari işlem yapılıyor. Sizin alacağınız yürütmeyi durdurma kararıysa işlemsiz kalıyor. 

Dolayısıyla RTÜK kendi eliyle bizim savunma hakkımızı elimizden alıyor. Her seferinde aynı uygulamayla karşılaşıyoruz. Ancak biz hukuki mücadelemize devam edeceğiz. Ayşenur Arslan’ın programında aldığımız yürütmeyi durdurma kararına emsal olarak bugün de hukuki mücadelemize devam edeceğiz. Dava dilekçelerimizi hazırlıyoruz. Hızlı bir şekilde başvurumuzu yapacağız."

Medya Mahallesi'ne de ceza gelmişti

RTÜK, geçtiğimiz hafta İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın katıldığı Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi programına da 5 program durdurma ve yüzde 5 idari para cezası vermişti. 

RTÜK'ün kararı Halk TV'ye tebliğ etmeden, kanalın savunmasını almadan uygulamaya başlaması ve programı durdurmasının hukuki olmadığına hükmeden mahkeme, yasak kararı için tebliğin ve savunmanın alınmasının zorunlu olduğuna hükmetti.

Böylece, Ayşenur Arslan'a verilen cezanın uygulanabilmesi ve yasal itiraz sürecinin işlemesi için kararın kanal yönetimine yazılı olarak iletilmesi ve kanalın savunmasının alınması beklenecek. RTÜK on gün içinde itiraz hakkını kullansa bile, Ayşenur Arslan bu süreçte programını yapabilecek.

ceza1.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :