Halk Akademi Kuruluyor

Halk Akademi çatısı altında yüzlerce genç sektöre adım atmak için mesleğin duayenleriyle bir araya gelecek. Halk Akademi'ye dair tüm merak edilenleri Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu'na sorduk. İşte yanıtlar...

Türkiye'nin en büyük medya okullarından birini açmaya hazırlanan Halk TV, Halk Akademi ile mesleğe adım atmak isteyen yüzlerce genci ve gazetecilik mesleğinin duayenlerini bir araya getirecek.

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, Halk Akademi'nin Cumhuriyet’in İkinci yüzyılında tarihe iz bırakacak bir ekol yaratacağını söyleyerek, "Bugün medyanın en parlak gazetecileri bu çatının altında. Her biri birer yıldız. Şimdi onlarla birlikte yeni yıldızları keşfe çıkacağız" ifadelerini kullandı. Halk Akademi'ye dair tüm merak edilenleri Mahiroğlu'na sorduk. İşte yanıtlar...

- Halk Akademi'yi kurmaya nasıl karar verdiniz?

Cafer Mahiroğlu: Gazetecilik kutsal ve özellikle günümüzde çok değerli bir meslek. İnsanı ve fikri temel alan her meslekte olduğu gibi “okulun”, yani teorinin yanı sıra pratiğin önemi büyük. Ancak son yıllarda, “okulların” durumu malum; pratikte ise usta çırak ilişkisi bitmiş durumda. Mesleğin kurallarını bilen, gazetecilik etiğini benimseyen gençleri keşfetmek ya da onlarla buluşmak artık çok zor. Amacımız, işte bu noktada gazeteciliğe, Türk basın tarihine katkı sunmak. Parayla, iktidardan güç devşirmekle değil, halkın doğruları bilme hakkına hizmetle ilgilenen gençleri kazanmak. Ve bunu kendi ekolümüzü var ederek gerçekleştirmek.

- “Ekolümüz” derken neyi kastediyorsunuz?

Bir örnek vereyim; Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet ile yaşıt bir gazete. Cumhuriyet’in birinci yüzyılında basın tarihine yön veren gazeteciler bu kurumda yetişti. Zaman zaman başka bazı medya grupları da bir ekol yaratabilme iddiasıyla öne çıktı. Ancak kimi kaygılar o iddiayı kâğıt üzerinde bıraktı. İşte Cumhuriyet’in İkinci yüzyılında buna biz talibiz. Halk TV’nin genetik kodlarında var olan değerleri, yeni kuşak gazetecilerle daha ileri götüreceğiz. Tarihe iz bırakacak bir ekol yaratacağız.

-Hep “biz” diyorsunuz. Kimler var bu projede?
Bu, benim dört yıldır düşündüğüm bir projeydi. “Halk Akademi” adı bile hazırdı. Hayata geçirmek içinse Ayşenur Arslan’ın da katkılarıyla İkinci Yüzyılın en uygun zamanlama olacağını düşündük. Elbette Halk TV’nin çok değerli isimleri de bu projede yer alacak. Doğrusu sadece Halk TV’nin değil, iddialı konuşacağım, bugün medyanın en parlak gazetecileri bu çatının altında. Her biri birer yıldız. Şimdi onlarla birlikte yeni yıldızları keşfe çıkacağız.

-Halk Akademi nasıl bir okul vaat ediyor?

Az önce de vurguladım. Televizyon, gazetecilik dünyasının en kıdemli, en başarılı isimlerinden tutun da, araştırmacı gazeteciliğin en önemli isimlerine kadar, düşündükçe insanı heyecanlandıran bir kadro ile çalışıyoruz. Buna ekranda görmediğiniz kamera arkası yetenekleri ve özellikle dijital ekibi eklemeliyim. Halk Akademi’de gençler öncelikle bu isimlerle bir arada olma fırsatını bulacak. Gazeteciliği, evrensel kodları, bu ülkenin pratiğiyle birleştirecek bir akademik programla.. Aynı zamanda sahada öğrenecek.

halkakademi2.jpg

- Kimler nasıl başvurabilir akademiye?

Akademi, kanalımızın merkez binasında olacak. Yani gençler, meslekteki deneyimli isimlerle bir arada olma şansı bulacak. Üniversite son sınıf öğrencileriyle yeni mezun gençler başvurabilecek. Önceliğimiz İletişim, gazetecilik fakültesi öğrencileri veya mezunları. Ancak başka bölümlerden gençlere de fırsat vereceğiz. Başvurular kısa süre içinde alınmaya başlanacak. Önümüzdeki ay da ilk grubun eğitimi başlayacak.

- Kaç öğrenci ve nasıl bir program öngörüyorsunuz?

Program ikişer aylık sürelerle ve 30 kişilik sınıflarla gerçekleştirilecek. İlk ay daha ziyade teorik program söz konusu. Ancak ikinci ayda “rotasyon” yöntemiyle, yani farklı bölümlerde pratik yapma imkanıyla gençleri işin içinde ve hatta sahada göreceğiz. Derslere katılma zorunluluğu olacak. Katılmayan kişinin yeteneğini, mesleğe verdiği önemi başka türlü nasıl ölçebilirsiniz ki! Zaten bu mesleği hedefleyen gençleri aksini düşüneceklerini sanmıyorum.

Akademi’yi bitiren gençlere iş olanağı da sağlayacak mısınız?
En başarılı, en çalışkan, en parlak isimler elbette Halk TV ailesinde kendisine yer bulacak. Ancak hedef yalnızca Halk TV olmamalı. Bizim amacımız aynı zamanda geleceğin medyası için kaliteli insan kaynağı yaratmak.