GSÜ öğrencilerinden polis şiddeti raporu!

GSÜ öğrencilerinden polis şiddeti raporu!
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan eylemlerde yaşanan polis şiddetini ve hukuksuzlukları kapsamlı bir biçimde raporlaştırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından ülke genelinde binlerce yurttaş protesto gösterileri düzenledi. Üniversiteliler başta ders boykotu olmak üzere yürüyüş, eylem ve forumlarla yaşananlara tepki gösterirken Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) Hukuk Fakültesi öğrencileri, hazırladıkları raporla polis şiddetine dikkat çekti.

Rapor, orantısız müdahalelerin örneklerinden biri olarak ODTÜ'de yaşanan polis müdahalesini öne çıkarırken kampüs içerisinde polisin plastik mermi ve biber gazlı müdahalesi nedeniyle birçok öğrenci yaralandı, bazı öğrencilerde de kalıcı hasar bıraktığı belirlendi. Aynı süreçte kampüs çıkışlarının engellendiği, öğrencilerin adeta kampüste hapsedildiği raporun tespitleri arasında yer aldı.

İstanbul’da ise 19-21 Mart tarihlerinde Saraçhane’de düzenlenen protesto gösterileri sırasında demokrasi ve özgürlük talebiyle eylem yapanlar tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle karşılaştı. Müdahaleden kaçan öğrencilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına sığınmak zorunda kaldığı, güvenlik güçlerinin belediye binasını ablukaya aldığına yer verilen raporda, Bozdoğan Kemeri önünde yerde savunmasız halde bulunan bir gence yönelik şiddet, “yetki aşımı” ve “insanlık dışı muamele” kapsamında değerlendirildi.

bu-001.webp

“VALİLİĞİN YASAK KARARI HUKUKSUZ"

Raporda İstanbul Valiliği’nin 19-26 Mart tarihleri arasında aldığı genel yasak kararı da “kategorik yasak” olarak değerlendirilirken Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatlarına göre, bu tür ayrım gözetmeksizin alınan yasak kararların, temel hak ve özgürlüklerin özüne müdahale anlamına geldiği iletildi. Söz konusu raporda, “Yasak süresince barışçıl toplantılar ile kamu düzenini bozabilecek nitelikteki eylemler arasında ayrım yapılmamış, tüm toplanmalar yasaklanmıştır” ifadesiyle uygulamanın hukuksuz olduğuna dikkat çekildi.

Öğrencilerin yalnızca eylem yapılan meydanlarda değil, sonrasında da sistematik baskıyla karşı karşıya kaldığı hatırlatılan raporda, bin 133 kişinin gözaltına alındığı eylemlerde, avukatlarla iletişim haklarının engellendiği, nezarethane koşullarının insan onuruna aykırı olduğu ve bazı öğrencilerden uzun süre haber alınamadığı da belirtildi.

GSÜ öğrencilerinin, polis ekiplerini insan haklarına uygun hareket etmeye çağırdığı raporda, “Kolluk yetkililerini, yetkilerini insan hakları normlarına uygun şekilde kullanmaya davet ediyoruz. Tüm idarenin, kolluk görevlilerinin bireysel cezai sorumluluğunu hatırlatıyor, hiç kimsenin yargıdan bağışık olmadığını vurguluyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi