Gözaltına alındı, bebeğiyle cezaevine konuldu... Ayşe öğretmene komik tazminat

Gözaltına alındı, bebeğiyle cezaevine konuldu... Ayşe öğretmene komik tazminat
Telefonla bağlandığı Beyaz Show’da “Çocuklar ölmesin” dediği için hapis cezasına çarptırılan ve bebeğiyle cezaevine girmek zorunda kalan öğretmen Ayşe Çelik’in yaşadığı zor günler için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na maddi manevi tazminat davası açtığı öğrenildi. Ancak mahkeme; gözaltına alınan, tutuklanan, kamuoyunda linç edilen Çelik için sadece 6 bin 127 TL’lik maddi manevi tazminata hükmetti.

2016'da telefonla bağlandığı Beyaz Show’daki konuşmasında “Çocuklar ölmesin” dediği için 'terör örgütü propagandası yaptığı' iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan öğretmen Ayşe Çelik o dönem 6 aylık olan kızı Deran bebek ile birlikte Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne konulmuştu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), “çocuklar ölmesin” dediği için cezalandıran ve cezaevine giren Öğretmen Ayşe Çelik'i ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve bu karar üzerine Çelik tahliye edilmişti. AYM kararının ardından yeniden yargılaması yapılan Ayşe Çelik beraat etmişti.

‘Ağır travmalar yaşadı’

Beraat kararının ardından Ayşe Çelik’in avukatının maddi ve manevi tazminat davası açtığı öğrenildi. Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıklan tazminat davası dilekçesinde Ayşe Çelik’ın haksız yere gözaltında ve tutuklu olarak kaldığı, tutuklu kaldığı süreler içinde ve yargılamalar devam ederken ağır psikolojik travmalar yaşadığı, sürekli bir stres altında kaldığını, ruh sağlığının bozulduğu belirtildi. Çelik’in kendisinin ve ailesinin yaşadığı sıkıntılar da dikkate alınarak yaşadığı acı ve üzüntünün bir nebze de olsa giderilebilmesi için manevi zararların da karşılanması gerektiği aktarıldı.

Dosya Yargıtay’a taşındı

Mahkeme Çelik’in avukatı Mahsuni Karaman’ın açtığı davayı kısmen kabul etti. Çelik’in çocuğuyla cezaevine girmesine karşın ve yaşadığı onca mağduriyete rağmen toplam 6 bin 127 TL ödenmesine karar verdi. Çelik’in avukatı bu karara itiraz etti. Dosya İstinaf Mahkemesi’ne gitti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi ise manevi tazminat miktarında sadece 6 bin TL’lik bir artış yaptı. Çelik’in avukatı bu karara da itiraz etti. Dosya şimdi Yargıtay’da.