Gezi Davası'nda Yeni Gelişme: Dosyalar Adalet Bakanlığı'na Gitti

Gezi Davası'nda Yeni Gelişme: Dosyalar Adalet Bakanlığı'na Gitti
Gezi Davası’nda bugün itibariyle yeni bir gelişme oldu. Mahkeme, 219 mavi ve 4 adet kırmızı dosyayı "kanun yararına bozma talebi" başlığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı gönderdi.

Uzun süredir gündemde olan "normalleşme-yumuşama" adımlarının önemli göstergelerinden kabul edilen Gezi Davası’nda bugün itibariyle yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 219 mavi ve 4 adet kırmızı dosyayı "kanun yararına bozma talebi" başlığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bakanlık muhabere bürosuna bir yazıyla gönderdi.

T24'ten Murat Sabuncu'nun haberine göre, mahkeme yazısında, "Hükümlü Mehmet Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in 6/5/2024 tarihli dilekçesiyle kanun yararına bozulması istemli talebinde bulunması üzerine, dosyanın incelenmek üzere taralı haliyle ve fiziki olarak yazımız ekinde gönderildiği" ifadelerine yer verildi.

Gezi Davası ile ilgili bu gelişme, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde öncelikli konular arasında sayılmıştı. Erdoğan’ın CHP Genel Merkezini ziyaret edeceği güne dört gün kala bu gelişme bir işaret olabilir. Gezi ile ilgili gelişmelere hatta gazetecilerin yazılarına MHP Genel Başkanı şiddetle karşı çıkmıştı. Bu arada kanun yararına bozma, ‘hukuka aykırılıklar bulunan karar-hükümlerin bozulması istemiyle Adalet Bakanlığı tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurulması yoluyla yapılıyor.

Öte yandan Gezi davası tutuklularının dosyalarının Anayasa Mahkemesi önünde bulunduğunu da hatırlatalım.