Gazeteci Takva, Afgan göçmenlerle ilgili önemli detayları anlattı: Geçişler sabah 7'ye kadar sürüyor

HalkTv ekranlarında yayınlanan Özlem Gürses'le Kayda Geçsin programına bağlanan Gazeteci Ruşen Takva Afgan göçmenlerin sınırdan geçişi ile ilgili ayrıntıları paylaştı.

İran ile 295 km uzunluğunda sınırı bulunan Van, coğrafi konumu itibariyle ülkelerinden kaçmak isteyen Afganistan vatandaşlarının Avrupa ve diğer batı metropollerine geçmek istedikleri en önemli geçiş güzergahı. Mültecilerin çok büyük bir kısmı Van'ın sınır ilçeleri olan Başkale, Saray, Çaldıran ve Özalp’ın köylerinden Türkiye'ye düzensiz yollardan giriş yapıyor.

Sadece Afgan değil, Pakistan'dan,Bangladeş'ten, İran'dan göçmenler var

Sınırdaki göçmen hareketliliği belgelemek için günlerce sınırda kalan ve toplu geçişleri görüntüleyen Gazeteci Ruşen Takva HalkTV ekranlarında bölgede yaşananları ve tanık olduklarını anlattı.
Takva: "Orada on yıllardır devam eden bir göçmen akışı vardı zaten. Sadece Afgan göçmenler değil, Pakistan'dan, Bangladeş'ten, İran'dan siyasi tutsakların kaçtığı, bu son dönemde de Mısır'dan Suriye'den hatta Nijerya'dan  insanların eklendiği bir rotaydı Van rotası. Fakat 40 gün önce ABD  Başkanı Biden'ın açıklamsı ve Erdoğan'la NATO görüşmesi sonrası var olan göçe yeni bir sayı eklendiğini anladık. 
Bizim 12 Temuuz gecesi köye gidip görüntüleri yayınladığımız gün ise 22-23 gün önce Afgan rejiminden yola çıkan ilk kafileleri Türkiye'e girerken götüntüledik.  

Van sınırında ciddi bir organizasyon durumu var önce onu anlatmak lazım. Haberler yapılmadan önce de bu işleyiş aynen devam ediyordu. Haberlerden sonra bu görüntüler önce yalanlandı sonrada güvenlik önlemleri arttırıldı" dedi.

Sınırdaki organizasyonu tüm detaylarıyla aktaran Takva sözlerini şöyle sürdürdü: "İran batı kapısından ülkelerine giren mültecileri ülkesinde tutmak istemediği için Türkiye'ye yönlendirerek geçişlerine yardımcı oluyor. Hatta bazen sayı çoğaldığı zaman gece geçişlerinin yanında bir de gündüz geçişleri sağlıyorlar ve mültecileri kendileri Türk topraklarına sürüyorlar. 

Geçişler sabah 7'ye kadar sürüyor

Yapı şöyle işliyor. Bin 500 kişinin aynı anda Türkiye'ye girmesi çok dikkat çekeceğini bilen kaçakçılar bir şekilde gurupları akşam yedi buçuk sekizden itibaren 30'arlı 40'arlı 50'şerli guruplara bölüyor.  Sayı o kadar çok ki o insanların sınrıdan geçişi sabah 7'ye kadar sürüyor. Bu organizasyonu yapan kişiler İran'lı, sınırdan geçişi sağlayan kaçakçılar ise Türk vatandaşı."