Gazeteci İbrahim Haskoloğlu tutuklandı

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu tutuklandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci İbrahim Haskoloğlu hakkında "kişisel bilgileri hukuka aykırı yolla ele geçirmek" suçundan soruşturma başlattı. İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Haskoloğlu'nu Üsküdar'daki evinde gözaltına alınmıştı. Haskoloğlu emniyetteki işlemlerin sonrasında tutuklandı.

"Kişisel bilgileri hukuka aykırı yolla ele geçirdiği" iddia edilen gazeteci İbrahim Haskoloğlu, dün gece saatlerinde polis ekiplerince gözaltına alınmıştı. Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yerleşkesine getirilen Haskoloğlu'nun emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı savcılıkça tutuklandı.

Avukatından ilk açıklama

Haskoloğu'nun avukatı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İbrahim Haskoloğlu'nun tutuklandığı açıkladı. Avukatın paylaşımında, "Müvekkilim İbrahim Haskoloğlu, İstanbul Anadolu CBS tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, sadece yaptığı bir haber nedeniyle Kişisel Verileri, Hukuka Aykırı Olarak Ele Geçirmek ve Yaymak suçundan hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmıştır." ifadeleri yer aldı.

Haskoloğlu'nun tutuklama gerekçesi ilk kez halktv.com.tr'de

"kişisel bilgileri hukuka aykırı yolla ele geçirmek" suçundan tutuklanan İbrahim Haskoloğlu'nun tutuklama gerekçesine halktv.com.tr ulaştı. Gerekçede şu ifadelere yer verildi;

"...bu bilgileri doğrulamak amaçlı kendisinin ve arkadaşlarının bilgilerini internet korsanlarından istediği, bu bilgileri doğruladıktan sonra internet korsanlarının paylaşmış olduğu bilgilere itibar ettiğine dair beyanı ve dosya kapsamında mevcut bulunan şüpheliye ait Twitter paylaşımlarında şüphelinin Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olan ve MİT Başkanı Hakan Fidan'a ait olan kimlik fotokopisini montajlayarak paylaştığının anlaşıldığı her ne kadar şüpheli beyanında devlet yetkililerine ulaştırmaya çalıştığı ancak kendisine herhangi bir dönüş yapılması için böyle bir paylaşımda bulunduğu belirtmiş ise de; şüphelinin Cumhuriyet Başsavcılığına giderek konu hakkında şikayetçi olma veya delilleri sunma durumu söz konusu olduğu halde bu bilgileri Cumhuriyet Başsavcılığı veya Emniyet ile resmi yol ile paylaşmayarak Twitter yolu ile paylaşması durumunun şüphelinin suçluları yakalamaya yönelik uğraşına dair beyanları ile ulaşmadığı, dosya kapsamında el el konulmuş materyaller üzerinde bilgileri saklamış olması, delillerin tam anlamıyla toplanmamış oluşu, ele geçirilen bilgilerin devletin üst kademesini ilgilendiren ve gizli kalması gereken bilgilerden oluşması, şüphelinin üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kanunda öngörülen ceza miktarının üst sınırı ve diğer hususlar birlikte değerlendirildiğinde adli kontrol tedbiri uygulanması durumunda şüphelinin tedbirin gereklerine uygun davranmayacağı ve tedbirin yetersiz kalacağının değerlendirilmesi, yine öngörülen cezanın alt ve üst sınırı ile sair hususlar değerlendirildiğinde tutuklama tedbirinin oranlı olduğunun kabul edilmesi gerektiği anlaşıldığından şüphelinin CMK.nun 100 ve devamı maddeleri gereğinde tutuklanmasına, şüpheli hakkında yeteri kadar tutuklama müzakeresi çıkarılmasına...."

Kılıçdaroğlu'ndan Haskoloğlu paylaşımı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Haskoloğlu'nun gözaltına alınması ile ilgili "Gazeteci İbrahim Haskoloğlu gözaltına alındı. Bunlar özgürlüğü, insan haklarını getiremez. Bunu getirecek olan biziz, Millet İttifakı'dır. Demokrasiyi getireceğiz" demişti.

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanlığı, Twitter adresi üzerinden üzerlerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın fotoğraf ve bilgilerinin olduğu kimlik kartlarını paylaşan Haskoloğlu hakkında şikayette bulundu.

Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Haskoloğlu hakkında, "kişisel bilgileri hukuka aykırı yolla ele geçirmek" suçundan soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında Haskoloğlu hakkında bu suçtan gözaltı kararı verildi. Bunun üzerine harekete geçen İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, İbrahim Haskoloğlu'nu dün gece Üsküdar'daki evinde gözaltına alınmıştı.