Eylem Tok Türkiye'ye iade ediliyor

Geçtiğimiz mart ayında Oğuz Murat Aci’nin ölümüne sebep olan Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok, ABD’ye kaçmış ve geçtiğimiz haziran ayında anne oğul tutuklanmıştı. Tok hakkında flaş bir gelişme yaşandı.11 Eylül'de yapılacak duruşma için yazılan taslak metninde, Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine karar verildiği ortaya çıktı.

Türkiye'nin gündemini sarsan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'un davasında yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul'da Oğuz Murat Aci'nin hayatını kaybetmesine yol açan kazaya karışan Timur Cihantimur'u ABD'ye kaçırdığı iddia edilen Eylem Tok'un duruşması 11 Eylül'de görülecek. Bu olay, ülke genelinde büyük yankı uyandırmış ve kamuoyunun yakından takip ettiği bir konu haline gelmişti.

33-jwem.webp

İADE KARARININ GEREKÇELERİ AÇIKLANDI

VOA'dan Mehmet Sümer'in haberine göre, Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, Eylem Tok'un 11 Eylül'de Boston'da yapılacak Türkiye'ye iadesiyle ilgili duruşması öncesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iadeyi onaylaması için hazırladığı taslak karar metnini Hakim Donald Cabell'e sundu.

Taslak metinde Tok'un Türkiye'ye iade edilmesi kararının gerekçeleri ayrıntılı bir şekilde açıklandı.

5d87aiq2iuowlxknphvhrq.webp

HAKİM TÜRKİYE'DEN GELEN DELİLLERİ YETERLİ BULDU

Uzmanlar, taslak kararın duruşmanın yapılacağı tarihten bir buçuk ay öncesinde kamuya açık bir ortamda paylaşılmış olmasını “sıradışı” olarak değerlendirdi.

Taslak karar metninde hakimin Türkiye’den gelen delilleri yeterli bulduğu belirtilerek, “Kaçak olan Eylem Tok'un Türk Ceza Kanunu'nun 281’inci maddesine aykırı olarak delilleri yok etmek, saklamak ve değiştirmek; ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 283. maddesine aykırı olarak suçluyu korumaktan Türkiye'ye iadesini onaylıyorum. ABD Dışişleri Bakanı tarafından iade ve teslim konusunda daha ayrıntılı karar verilinceye kadar kendisini bu süre içinde gözetim altında tutulması için adli kolluk güçlerine teslim ediyorum.” ifadesi yer aldı.