Erdoğan'ın yangın mağdurlarına çay fırlatması dünya basınında

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye'deki orman yangınlarını değerlendirdiği "Erdoğan, Türkiye'nin orman yangınlarına müdahale şekli nedeniyle baskı altında" başlıklı haberinde, Türkiye'deki yangınla mücadelede hazırlıksız olunmasının halkta nasıl bir karşılık bulduğunu ve Erdoğan'ın felaket mağdurlarına çay fırlatmasının nasıl karşılandığını yorumladı.

Türkiye ilk olarak 28 Temmuz'da Manavgat'ta bir gün sonra da Muğla'da başlayan büyük yangınlarla 9 gündür mücadele ediyor. 

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, "Erdoğan, Türkiye'nin orman yangınlarına müdahale şekli nedeniyle baskı altında" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize'deki sel mağdurlarına ve Manavgat büyük yangın felaketinin mağdurlarına çay fırlatması üzerinde duruldu. Erdoğan'ın bu davranışının sosyal medyada eleştirilen ve dalga geçilen yorumlarına değinildi. 

Haberde "Türk itfaiyeciler Akdeniz kıyıları boyunca alevlerle mücadele ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülke tarihinin en kötü yangınları diye tanımladığı alevlere hükümetinin müdahalesi konusunda eleştirildiğini" yazdı

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Ayla Jean Yackley imzalı haberde, "Avrupa'nın bu yaz kuzeyde sellerden, Akdeniz'de sıcak hava dalgalarına aşırı hava olaylarıyla karşılaştığı, Türkiye'nin de kayıtlara geçen en yoğun yangınlardan darbe aldığı" belirtiliyor.

'İşleyen bir ulusal filosunun olmaması Türkiye'yi...'

Financial Times'ın haberinden bazı satırlar şöyle:

"Artan sıcaklıklar, düşük nem oranı ve saatteki hızı 50 kilometreyi bulan rüzgar müdahaleyi güçleştirse de, ülkenin yaz aylarındaki orman yangınlarına yeterli derecede hazırlanmamasına öfke artıyor. İşleyen bir ulusal filosunun olmaması Türkiye'yi, aralarında İspanya, Ukrayna ve Rusya'nın da bulunduğu ülkelerden özel uçakların gelmesini beklemek zorunda bıraktı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye göre uçaklarının su taşıma kapasitesinin düşük olması nedeniyle Ankara, Yunanistan'ın yardım önerisini reddetti"

'Hiç uçak görmedim'

Gazete "13 bin hektar ormanın yandığı ve birçok noktada yangınların devam ettiği Marmaris'in muhalefet partili belediye başkanı" diye tanımladığı Mehmet Oktay'ın da "Hiç uçak görmedim. Coğrafi yapı nedeniyle karadan müdahale neredeyse imkansız. Dolayısıyla alevler doğal rotasında gidiyor. Böyle bir kayba net bir şekilde hazırlıklı değiliz" şeklindeki sözlerine de yer veriyor.

'Türkiye yine de Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nı onaylamayı reddeden tek G20 ülkesi'

Gazetedeki haber şöyle devam ediyor;

"Bilim insanları Türkiye'deki yangınların değişen iklimin neden olduğu aşırı hava olayları zincirinin bir parçası olduğunu söylüyor. Bu yaz alevler İtalya ve Yunanistan'a da zarar verdi. Temmuz sıcaklıklarının rekor derecelere çıktığı Finlandiya bile son yarım yüzyılın en kötü orman yangınlarıyla karşılaştı. Ancak Türkiye yine de Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nı onaylamayı reddeden tek G20 ülkesi."

Öte yandan Erdoğan'ın felaketten zarar gören yerleri ziyaretinde can kaybından duyduğu acıyı ifade ettiğini ve "vatandaşların yaralarını sarma" sözü verdiğini kaydeden Financial Times, kalabalıkların kendisini alkışladığını ancak felaket kurbanlarına yönelik bazı teselli girişimlerinin şu şekilde alayla karşılandığını belirtti: "Bir videoda hip-hop sanatçısı Şehinşah'ın, konserine gelenlere bir 'sürprizi' olduğunu söyledikten sonra çay fırlattığı görülüyor. Sosyal medyada dolaşan bir başka videoda bir kadın, yoldan geçenlere çay kutuları atıp 'Şimdi mutlu musunuz?' diye soruyor. İktidar partisinin baş harfleriyle yapılan 'AKParTea' etiketi, Twitter'da TT oldu. "

'Hükümetin sorunları çözemeyeceği duygusu güçleniyor'

Gazete, yanan ve zarar gören yüzlerce evin yeniden inşa edileceği taahhütünün bile tepki aldığına haberde şu ifadelerle yer verdi: "Geçen hafta alevler köyleri sardığı sırada TOKİ yeni köy evleri modellerini Twitter'da paylaştı. Yangında büyük darbe alan Gündoğmuş'ta, Belediye Başkanı Mehmet Özeren evlerini kaybedenlerin TOKİ'den düşük faizli krediler alabileceklerini söyledi, bir gazeteciye 'Eski evi olan vatandaşlar, bunu söylemek belki doğru değil ama keşke bizim de evimiz yansaydı diyecekler"

Gazete son olarak KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır'ın sözlerine yer verdi: 

"İnsanlar sorunların yönetilemediğini gördükçe, hükümete güven azalıyor. Türkiye kültür ve kimlik üzerinden kutuplaşmış halde ancak günlük sorunlar, pandemi, işsizlik, enflasyon, seller, yangınlar, o kadar ağır ki bu hükümetin bu sorunları çözemeyeceği duygusu güçleniyor."