Erdoğan'ın Kıbrıs müjdesi mantık dışı ve komik bulundu

HalkTV ekranlarında yayınlanan Şirin Payzın'la Sözüm Var programına bağlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kıbrıs ziyaretini değerlendirdi.

Şirin Payzın'ın, Erdoğan'ın Kıbrıs müjedesi olarak verdiği külliye yapımı hakkındaki sorusuna "bizde büyük bir heyecan değil, büyük bir mutluluk değil aksine büyük bir hayal kırıklı yarattı" diyerek cevap veren Talat sözlerine şöyle devam etti: 
"Kıbrıslı Türklerin böyle bir beklentisi yoktu. İngilizlerden kalma konutu bir gecekondu olarak görmüyorduk. Eski yılların havasını, birikimini taşıyordu. Aynı şekilde Güney Kıbrıs'ta da şuanda da Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı'nın yaşadığı, faaliyet yürüttüğü konut ve ofis eski İngiliz Valisi'nin ofisidir. O da mütevazi bir yapıdır. Bu nedenle bizim de bir şatafat ihtiyacımız olmadığı için bana göre çok anlamlı bir müjde olmamıştır. 

Hatta orada sizin bilmediğiniz bu güne kadar ifade edilmeyen şöyle bir şey var; o ofisin günümüzde yetersiz olma iddiası doğru olabilir. O zaman biz mevcut ofisi temel alarak karşı tarafta yer alan bir arazi ve binaları istimlak ederek Cumhurbaşkanlık ofisini genişletme projesini onayladık.

Bunun için yarışma açıldı ve bu yarışmayı bir mimarlık ofisi kazandı. Onun yapılması gerekirken bunun tersi bir hareketle Rum arazisi üzerinde yapılacak. Rum devletinin ortaya koyacağı tepki nedeniyle yabancıların uğramayacağı, ziyaret etmeyeceği bir bina oluşturmak son derece riskli bir durum olur. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Kıbrıs halkı da bunu ciddi bir müjde olarak algılamadı çünkü beklenti bu değildi"

Kıbrıs halkı için müjde ne olabilir?

Emin Çapa'nın 'Kıbrıs halkının beklentisi başkaydı' sözlerini hatırlattarak 'bu beklenti tam olarak neydi?' sorusunu yönelttiği Talat şunları kaydetti: "Benim açımdan müjde olarak nitelenmeyecek ama beklenti olarak ifade edebileceğim şey; Azeri dış işleri heyeti de Meclis toplantısına katıl ve orada Sayın Erdoğan'ın bulunduğu alanda izleyeci olarak yer aldı. Dolayasıyla Azerbaycan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıma ilanının yapılacağı veya bunun dışında bir ülkenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıyacağı beklentisi vardı. 

Bu benim için çok önemli bir olay değildi aslında. Çünkü tanınma çok sayıda ülkenin sizi uluslararası bir aktör olarak tanıması ve sizinle uluslararası ilişki kurma isteğini ortaya koyması anlamına gelir. Sadece Azerbaycan ya da bir Afrika ülkesi tarafından tanınmak benim için bir müjde olmayabilirdi ama halkın beklentisi buydu. Bir cumhurbaşkanlığı konutu yapılacağı açıklaması Kıbrıs halkı tarafından mantık dışı hatta biraz da komik bulundu."