Erdoğan'ın 'Keşmir' konuşmasına Hindistan'dan tepki: İçişlerimize karışmayın

Erdoğan'ın 'Keşmir' konuşmasına Hindistan'dan tepki: İçişlerimize karışmayın
Erdoğan'ın Pakistan parlamentosunda yaptığı 'Keşmir' konuşması sonrası Hindistan Dışişleri Bakanlığından Türkiye'ye "İçişlerimize müdahale etmeyin" uyarısı geldi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün Pakistan parlamentosunda Keşmir'deki durumu Çanakkale savunmasına benzetmesi sonrası Türkiye'yi içişlerine müdahale etmeme ve ciddi terör tehdidi de dahil olmak üzere gerçeklerle ilgili doğru bir anlayış geliştirme konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamada, "Hindistan, kendisinin ayrılmaz ve devredilemez bir parçası olan Cammu Keşmir'e yapılan tüm atıfları reddediyor. Türkiye yönetimini Hindistan’ın içişlerine müdahale etmemeye, ayrıca Pakistan’dan Hindistan'a ve bölgeye yönelen ciddi terör tehdidi de dahil olmak üzere, gerçeklerle ilgili doğru bir anlayış geliştirmeye çağırıyoruz" denildi.

Ne olmuştu?

Hindistan çıkardığı bir başkanlık kararnamesi ile 2019 yılının ağustos ayında anayasasından 370'inci maddeye çıkartmış ve böylelikle Cammu Keşmir bölgesinin özel statüsü iptal etmişti. Bunun üzerine bölgede hızla tırmanan gerilim; Keşmir'in Hindistan kısmı üzerine hak iddia eden Pakistan ile Hindistan'ı yeniden karşı karşıya getirmişti. Pakistan, Hindistan'ın bu kararını sert bir biçimde kınamıştı.

Erdoğan ise dün yaptığı konuşmada Keşmir'deki durumu Çanakkale Savaşı'na benzetmiş, bunun üzerine Hindistan tarafından tepkiler yükselmişti.