Erdoğan'ın Ay hayalini Varank yıktı

Erdoğan'ın Ay hayalini Varank yıktı
Erdoğan Şubat 2022’de “2023 yılı sonunda kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz” demişti. Ancak Erdoğan’ın Ay hayali, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın engeline takıldı. CHP’li Gürer, Milli Uzay Programı’na ilişkin soru önergesine verdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı, “2022-2030 yılları arasında Ay'a insanlı erişim gibi bir hedef yok" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Uzay Programı kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili, Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Gürer, Bakan Varank’a şu soruları yöneltti:

>> Uzay faaliyetleri Milli Uzay Programı doğrultusunda Türkiye Uzay Ajansı tarafından yürütülen çalışmalara ekonomik krizin olumsuz etkisi yansımış mıdır?
>> Sektöre finansal kaynak sağlayıcı yeterli destek sağlanmış mıdır? Girdi maliyetlerinde yurt dışı kaynaklı dalgalanmaların etkisi var mıdır? Özel sektör bu çalışmalarda yeterince yer almakta mıdır?
>> Uzay ile ilgili bilimsel projeler yürüten bilim insanlarına finansal destek ve teşvik altyapısı düzenlenmiş midir? Kaç bilim insanı bu yönde teşvik edilmektedir?
>> Başarılı gençler uzay bilimleri alanıyla ilgili programlara yeterince teşvik edilmekte midir? Uzay temalı üniversitelerin açılması yönünde çalışmalar var mıdır? 2023 yılında aya insanlı gidiş ile ilgili tarih belli midir?

'İkinci yarıda Uzay İstasyonu'na gönderilecek...'

Varank, Gürer’in soru önergesini şöyle yanıtladı:
“Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından Milli Uzay Programı kapsamında geliştirilen projelere ilişkin proje fizibilite ve bütçelendirme faaliyetleri tamamlanmış olup, ‘Ay Araştırma Programı’ ve ‘Türk Astronot ve Bilim Misyonu (TABM)’ projelerine devam edilmekte. Resmi Gazete’de yayınlanan 2022/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde sunulan Milli Uzay Programı Strateji Belgesi’nde, 2022-2030 yılları arasında Ay'a insanlı erişim gibi bir hedef bulunmamaktadır. Bahse konu Strateji Belgesi’nden de görüleceği üzere, Türk Astronot ve Bilim Misyonu Programı’nda bir Türk vatandaşının uluslararası iş birliği ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (IS S) çıkarak uzaya erişimi ve uzayda gerçekleştirilecek bilimsel faaliyetlerde yer alması amaçlanmaktadır. Kısacası, seçilen Türk uzay yolcusunun gerekli eğitimlerini tamamladıktan sonra 2023 yılının ikinci yarısında bilimsel araştırma yapmak için Ay'a değil, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilmesi planlanmaktadır.”

'Ay başka bahara kaldı'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “2023 yılı sonunda kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz” açıklamasını anımsatan CHP'li Gürer, “Bakan’ın açıklaması ile Cumhurbaşkanı’nın bir yıl önceki açıklaması örtüşmüyor. Kamuoyunda bir algı yaratılıp arkası gelmiyor. Ay’a gidiş bir başka bahara kaldı” diye konuştu.

Kaynak:ANKA

Etiketler :